BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αποσύρθηκε παρτίδα πανδημικού εμβολίου στον Καναδά

Αποσύρθηκε στον Καναδά μία παρτίδα του πανδημικού εμβολίου Η1Ν1, καθώς έξι άτομα εμφάνισαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (ΡΗΑ) της χώρας.

Η ΡΗΑ και η GlaxosmithKline, η εταιρεία που παρασκευάζει το εμβόλιο Arepanrix, συνέστησαν στις έξι περιφέρειες της χώρας (από τις 13) που έχουν λάβει αυτή την παρτίδα των 172.000 δόσεων να σταματήσουν να τη χρησιμοποιούν.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΡΗΑ, έξι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από μία παρτίδα είναι υψηλότερο ποσοστό από το σύνηθες. Συνολικά, ο αριθμός των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων μετά από εμβολιασμό Η1Ν1 είναι μικρότερος από 1 ανά 100.000 δόσεις, που είναι ο κανόνας για άλλα εμβόλια.

Και τα έξι άτομα που εμφάνισαν τις αντιδράσεις έχουν αναρρώσει, δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν από αυτήν την παρτίδα του Arepanrix δεν έχουν λόγο ανησυχίας, εφόσον δεν εμφάνισαν άμεση αλλεργική αντίδραση.

Τι δηλώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σχολιάζοντας, το γεγονός, το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι το πανδημικό εμβόλιο της GlaxoSmithKline που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη παράγεται από άλλον αντιπρόσωπο και είναι διαφορετικό από αυτό του Καναδά και με διαφορετική ονομασία.

Από την εμπειρία της Σουηδίας, της ευρωπαϊκής χώρας που έχει προχωρήσει περισσότερο έως τώρα στην εκστρατεία εμβολιασμού, γνωρίζουμε ότι το πανδημικό εμβόλιο έχει μια μεγαλύτερη τάση για πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς παρατηρήθηκαν 40-50 περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στα 2,5 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν.

Όπως δηλώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το γεγονός αυτό επιβάλλει μια μεγαλύτερη εγρήγορση σε σχέση με το πανδημικό εμβόλιο. Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες συνιστάται να συμβουλευτούν τον αλλεργιολόγο τους πριν εμβολιαστούν.

Για το λόγο αυτό, στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχει ενεργοποιηθεί ειδικό τμήμα, στο οποίο μπορούν τα αλλεργικά άτομα να κάνουν ένα ειδικό τεστ που θα δείξει αν μπορούν να λάβουν με ασφάλεια το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της GlaxoSmithKline

Όπως ανακοίνωσε η GlaxoSmithKline, η εταιρεία συνεργάζεται συνεχώς με την αρμόδια υπηρεσία Health Canada, προκειμένου να διασφαλίσει ότι κάθε παρτίδα εμβολίου Arepanrix που διατίθεται στον Καναδά είναι σύμφωνη με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

Η GSK συνέστησε εθελοντικά να σταματήσει η χρήση της συγκεκριμένης παρτίδας του εμβολίου, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγουν η υπηρεσία Health Canada, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και η GSK.

Όπως δηλώνει η εταιρεία, από τις 13 Νοεμβρίου, περίπου 7,5 εκατομμύρια δόσεις Arepanrix Η1Ν1 έχουν διατεθεί στον Καναδά και, εξαιρουμένης της συγκεκριμένης παρτίδας που δεσμεύτηκε εθελοντικά, η συχνότητα εμφάνισης αναφυλαξίας μετά από τον εμβολιασμό είναι μικρότερη από 1 περιστατικό στις 100.000 δόσεις. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει τις αναφορές άλλων εμβολίων.

Η GSK υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο Arepanrix (που παρασκευάζεται στο Κεμπέκ - Καναδά) είναι διαφορετικό από το εμβόλιο Pandemrix (που παρασκευάζεται στη Δρέσδη - Γερμανία) το οποίο έχουν προμηθευτεί οι αρχές στην Ελλάδα και το οποίο υπόκειται σε διαφορετική διαδικασία έγκρισης. Το εμβόλιο Arepanrix δεν έχει διατεθεί στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.