BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ανατροπή στα γκάλοπ για τη διαδοχή στη ΝΔ

Προβάδισμα Σαμαρά δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις



Νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Κ. Καραμανλή καταγράφουν τα τελευταία γκάλοπ, δύο εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου. Τον Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να επιλέγουν τα μέλη της ΝΔ για την ηγεσία του κόμματος, ενώ η ΝΔ κατρακυλάει στην πρόθεση ψήφου, και εμφανίζεται να υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Μετά τη συμμαχία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η υποψηφιότητα Σαμαρά φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες επικράτησης στην παρούσα φάση, καθώς οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο του δίνουν προβάδισμα από 4,2 έως 9,1%. Συγκεκριμένα, στη μετρηση της MARC για το Έθνος της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς προηγείται με 45,3% έναντι 41,1% της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ στη σφυγμομέτρηση της Public Issue για την Καθημερινή, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού διατηρεί προβάδισμα οκτώ μονάδων (43% - 35%) έναντι της αντιπάλου του. Η μεγαλύτερη διαφορά (9,1%) καταγράφεται στη σφυγμομέτρηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, ενώ σε όλες τα γκάλοπ η αναμέτρηση φαίνεται ότι θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, καθώς κανείς εκ των δύο επικρατέστερων δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία.

Οι τοποθετήσεις
Στο σκηνικό πόλωσης που διαμορφώνεται, οι δύο επικρατέστεροι διεκδικητές του χρίσματος ανταλάσσουν βολές, αλλά και υποσχέσεις για ενότητα την επόμενη μέρα. Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί την συνυποψήφιά του για «γενικόλογες τοποθετήσεις» που δεν ξεκαθαρίζουν το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ. Μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, της χρεώνει «γενικόλογα κείμενα που οδηγούν σε ιδεολογικό αφοπλισμό». «Ο ιδεολογικός αφοπλισμός δεν οδηγεί στην πολυσυλλεκτικότητα, όπως πιστεύουν κάποιοι», αναφέρει, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει ρόλο στο κόμμα, στην περίπτωση που ο ίδιος αναλάβει τα ηνία. «Μέσα στη Ν.Δ. που θα φτιάξουμε η Ντόρα θα έχει σημαντικότατο ρόλο. Κι όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η ενότητα της παράταξης. Αλλά και γιατί η Νέα Δημοκρατία θα γίνει το κόμμα των αξιών και των αξίων».
Την ίδια ώρα, η Ντόρα Μπακογιάννη επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις της προς Σαμαρά και Αβραμόπουλο για σχέση τους με συμφέροντα, τονίζοντας στη Real News ότι «αρχηγό στη ΝΔ δεν θα εκλέξει το σύστημα ΠΑΣΟΚ». Στρέφεται ευθέως κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αποδίδοντας την απόφαση του να στηρίξει τον Σαμαρά στη δική της άρνηση να του υποσχθεί κομματικό αξίωμα στην επόμενη μέρα. «Έχω ξεκαθαρίσει προς όλους ότι δεν μοιράζω ρόλους πριν από τις εκλογές», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ απαντά σε όσους την ταυτίζουν με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Θα τον κρίνει η ιστορία, τώρα κρίνομαι εγώ».

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος
Ίσες αποστάσεις από τους υποψηφίους εξακολουθεί να τηρεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ωστόσο επιφυλάσσεται να ξεκαθαρίσει την προτίμησή του τις επόμενες ημέρες. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή, ο πρώην υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι με τον Αντώνη Σαμαρά τον συνδέουν δεσμοί φιλίας και ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος της επιστροφής του στο κόμμα, όταν οι περισσότεροι ήταν αντίθετοι. «Έχω, όμως, καλή σχέση και με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία συνεργάστηκα στην κυβερνητική επιτροπή. Η επιλογή μου βασίζεται στο ποιος εκφράζει πολιτικά τη Ν.Δ. του αύριο, ποιος δίνει σύντομα προοπτική διακυβέρνησης και, το σημαντικότερο όλων, με βάση την Ελλάδα που θέλουμε για το αύριο», επισημαίνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Παραίτηση Σταμάτη
Την πρόθεση του να εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και να παραμείνει στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής, εκφράζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης δηλώνει «αηδιασμένος» από την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, που αδυνατεί – όπως επισημαίνει- να κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, εξ αιτίας της εσωστρέφειάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.