BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Εφιάλτης δάνεια και κάρτες για τα νοικοκυριά

Σε εφιάλτη εξελίσσονται κάθε μήνα οι δόσεις των πιστωτικών καρτών, για 1 στα 2 νοικοκυριά, που δηλώνουν ότι αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και την ελάχιστη δόση!

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οικονομική δυσπραγία αναγκάζει πολλούς δανειολήπτες να φουσκώνουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, «σηκώνοντας» με τις κάρτες τους τεράστια ποσά, προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ήδη οι οφειλές από κάρτες φτάνουν τα 10 δις ευρώ. Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομίας ετοιμάζεται να παρέμβει με ρύθμιση για να μπει φρένο στις μεγάλες αποκλίσεις στα επιτόκια καρτών και καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Η οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει 4 στα 10 νοικοκυριά να δανείζονται από τις κάρτες τους για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ενώ 1 στα 2 δηλώνει ότι δεν θα ξεχρεώσει σύντομα τις οφειλές του. Οι αναλήψεις μετρητών από κάρτες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ 500.000 νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις τους .Οι καθυστερήσεις πάνω από 90 ήμερες στις πιστωτικές ξεπερνούν το 13% , με τις κόκκινες οφειλές να έχουν φθίση ήδη το 1,3 δισ ευρώ.

Ενδεικτικό του οικονομικού αδιεξόδου που έχουν φθάσει χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ότι 3 στους 10 δηλώνουν ότι το επόμενο δίμηνο θα χρεωθούν για να τα βγάλουν πέρα, χωρίς όμως να μπορέσουν να αποπληρώσουν έστω ένα μέρος από το χρέος τους. Μάλιστα 4 στους 10 βλέπουν επιδείνωση της κατάστασης την επόμενη πενταετία και δηλώνουν δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Τρόπους να συμμαζέψουν τις οφειλές τους αναζητούν τώρα πολλοί δανειολήπτες για να πληρώσουν όσο το δυνατό μικρότερη δόση. Επιλέγουν να μεταφέρουν τα υπόλοιπα τους σε καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο 7% με 8%. Ωστόσο οι τράπεζες περνούν από κόσκινο τις αιτήσεις χορήγησης καρτών και καταναλωτικών δανείων απορρίπτοντας 7 στις 10.


Στοπ, στα πανωτόκια σε στεγαστικά καταναλωτικά δάνεια και κάρτες πάντως έρχεται να βάλει με ρύθμιση το υπουργείο οικονομίας, την ώρα που παρά την βουτιά των διατραπεζικών επιτοκίων, τα επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το μέσο επιτόκιο πιστωτικών στην Ελλάδα κινείται στο 14,3%, ενώ στην ευρωζώνη στο 9,3%. Την ίδια ώρα το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα κινείται στο 8,36% και στην ευρωζώνη στο 7,96% .

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα πρέπει να το λύσουμε με μέτρα», τονίζει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη που ετοιμάζει σχετικό σχέδιο νόμου.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει τον ανατοκισμό των χρεών όταν καθυστερεί η αποπληρωμή τους. Οι συνολικές οφειλές δεν θα υπερβαίνουν το διπλάσιο του ύψους του δανείου, ενώ οι τράπεζες θα υποχρεούνται να μειώνουν το κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια και κάρτες όταν πέφτει το διατραπεζικό . Επίσης δεν θα καταγγέλλουν την σύμβαση του δανείου από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης, ενώ ο δανειολήπτης θα έχει δικαίωμα υπαναχώρησης όντος 14 ημερών από συμβάσεις καρτών και δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.