BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αναβρασμός στις φυλακές της χώρας

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζονται κινητοποιήσεις από τους κρατούμενους οι οποίοι διαμαρτύρονται πως, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περσινού Νοεμβρίου, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη να επισκεφτεί τις φυλακές Κορυδαλλού, μπαίνοντας ακόμη και στα κελιά των κρατουμένων, για να συνομιλήσει μαζί τους, δείχνει πως η νέα ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να προλάβει τις αντιδράσεις που αναμένονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων.
Τόσο στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης όσο και στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα επιτροπές κρατουμένων παρέδωσαν στις διοικήσεις κατάλογο με συγκεκριμένα αιτήματα, ζητώντας να διαβιβαστούν στον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα. Έγκυρες πληροφορίες, που όμως χθες διαψεύστηκαν από την πλευρά των διοικήσεων, ανέφεραν πως κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν από την προσεχή Δευτέρα κινητοποιήσεις απέχοντας ακόμη και από το συσσίτιο.
Στον κατάλογο των αιτημάτων των κρατουμένων περιλαμβάνονται η αποποινικοποίηση συγκεκριμένων αδικημάτων, η μεταφορά αλλοδαπών κρατουμένων στις χώρες τους, η ισχύς των τεσσάρων πέμπτων της ποινής και για τους καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών και κυρίως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Όπως εξηγούν, οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπων, καθώς εκτός του υπερπληθυσμού που παρατηρείται δεν πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης. Επισημαίνουν ακόμη πως οι εξαγγελίες της προηγούμενης ηγεσίας για την αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων δεν εφαρμόστηκε και ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου που επισκέφτηκε τα Διαβατά βρήκε 620 κρατούμενους, όταν ο προβλεπόμενος αριθμός είναι μόλις 320.

ΕΙΔΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
“Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα και να δράσουμε γρήγορα, ώστε να αντιμετωπίσουμε δύο τρία πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως ο υπερπληθυσμός, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που νοσεί και γενικότερα οι συνθήκες κράτησης”, δήλωσε ο κ. Καστανίδης μετά τις συναντήσεις που είχε στον Κορυδαλλό. Από την πλευρά του υπουργείου μελετάται η μείωση του χρόνου προφυλάκισης των υποδίκων από 18 μήνες σε ένα χρόνο, προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
Η κίνηση του κ. Καστανίδη να έρθει σε απευθείας επαφή με τους κρατούμενους σχολιάστηκε θετικά από τους ίδιους, χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστό αν οι φυλακισμένοι θα επανεξετάσουν τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις τους λόγω αυτού του γεγονότος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.