BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ προανήγγειλε η Τίνα Μπιρμπίλη


Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, προανήγγειλε στη Βουλή, τη θέσπιση νομοσχεδίου με έμφαση στις ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, αλλά και με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε για τη μη χρήση λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας, ενώ για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, δήλωσε ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής δεν πρόκειται να επιφέρει αρνητικές εκπλήξεις στους εταίρους.
Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης θα προταθεί στη Βουλγαρία, η σύσταση κοινής επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, υλοποίηση έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ, αλλαγές στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ενίσχυση της έρευνας και πρωτοβουλιών εγχώριας παραγωγής και προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.
Στόχος του υπουργείου είναι η άμεση υπογραφή της απόφασης για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρισμού Εύβοιας- Αττικής και ο επανέλεγχος αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, ισχύος 7,000 MW.
Επίσης η εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα με σταδιακή απόσυρση και εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων.
Εύχρηστο και άμεσα εφαρμόσιμο κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτηρίων. Θα προχωρήσει το πρόγραμμα μόλις διασφαλιστούν πόροι.
Μελέτη της πρότασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έτσι ώστε ο κανονισμός να γίνει άμεσα εφαρμόσιμος και εύχρηστος, μόλις διασφαλιστούν οι πόροι.
Τέλος η υπουργός δεσμεύτηκε για την ανάπτυξη του ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να διευκολυνθούν τα έργα σύνδεσης ΑΠΕ και η διασύνδεσή τους με συστήματα γειτονικών χωρών.