BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για στενότερη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή


Η ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Χιού Ζιντάο μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Η εν λόγω συμφωνία, έρχεται ενάμιση μήνα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για την επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας για τη κλιματική αλλαγή, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 40% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή και των δύο χωρών.
Η κινέζικη πλευρά είναι έτοιμη να ενισχύσει τις διαβουλεύσεις της και την επικοινωνία με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, για την εξεύρεση μιας κοινής και βιώσιμης λύσης στην Κοπεγχάγη, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ο Χιού Ζιντάο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κοπεγχάγη.
Μέχρι στιγμής, οι πλούσιες χώρες, έχουν συμφωνήσει σε μικρότερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 25% έως 40% που υποστηρίζουν οι επιστήμονες, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, αρνούνται να δεσμευτούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν τα βιομηχανοποιημένα κράτη δεν λάβουν πρώτα, σκληρά μέτρα.
Οι δύο πρόεδροι στη συνομιλία που είχαν δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους για μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για να επιτευχθεί ο στόχος της Συνόδου της Κοπεγχάγης.