BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κινδυνεύουν από τον μόλυβδο οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, βρέθηκε ότι ένας στους τέσσερις εργάτες στη βαριά βιομηχανία έχει αυξημένη έκθεση σε μόλυβδο, ενώ ένας στους δέκα χρήζει άμεσης ιατρικής θεραπείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Οι εργαζόμενοι σε ορυχεία μολύβδου και ψευδαργύρου, στη βαριά βιομηχανία που χρησιμοποιούν τα παραπάνω μέταλλα ή στην κατασκευή ιατρικών εξοπλισμών αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους με την υγεία τους, αν δεν τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.
Από το 2004 μέχρι σήμερα, εξετάστηκαν 136 δείγματα αίματος από άτομα που σε κάποιο χρονικό διάστημα της επαγγελματικής τους καριέρας, είχαν έλθει σε επαφή με ενώσεις μολύβδου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ν. Ράικο.
Από το 72% των δειγμάτων το επίπεδο του μολύβδου στο αίμα ήταν αντίστοιχο με το επίπεδο των κατοίκων αστικών περιοχών (μικρότερο του 20μg/dl).
Στο 19,2% η τιμή ήταν μεταξύ του 40 και 80 μg/dl, που δείχνει αυξημένη έκθεση στο μόλυβδο, ενώ το 8,8% ήταν πάνω από 80μg/dl και τους δόθηκαν οδηγίες για επείγουσα έναρξη θεραπείας.
Ο μόλυβδος εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού ή του πεπτικού συστήματος, καθώς και μέσω του δέρματος, ενώ η αυξημένη και συνεχής έκθεση σε αυτόν μπορεί να έχει σοβαρές επιδράσεις στο κυκλοφορικό, το νευρικό, το ουροποιητικό, το γεννητικό, το σκελετικό και το γαστρεντερικό σύστημα.
Τα εν λόγω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον κ. Ράικο, στο περιβαλλοντικό συνέδριο του ΑΠΘ, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης των εργαζομένων στη βαριά βιομηχανία για τους κινδύνους που διατρέχουν, καθώς και την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που προβλέπει γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας για την τήρηση τους.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν ειδικά προστατευτικά ρούχα που να εφαρμόζουν καλά σε ολόκληρο το σώμα, γάντια και δίχρωμη ατομική ιματιοθήκη.
Κατά το χρόνο έκθεση τους στον μόλυβδο δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τροφή, να καπνίζουν ή να πίνουν, ενώ μετά το τέλος της εργασίας τους επιβάλλεται η αλλαγή των ρούχων, καθώς και η σχολαστική καθαριότητα του σώματος και ιδιαίτερα των χεριών.
Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες που κυοφορούν να αποφεύγουν να εργάζονται σε κτίρια που εκλύουν βαρέα μέταλλα ή σε χώρους όπου υπάρχουν βιομηχανικά απόβλητα