BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

«Πάταξη φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και διαφθοράς»

«Ολα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και τα οποία θα είναι σκληρά αλλά και δίκαια, δεν θα στοχεύουν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, γιατί ούτε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ευθύνονται για την κρίση, ούτε με τέτοια μέτρα μπορεί να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Τα μέτρα αυτά θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν και όχι τη φτωχολογιά και τον κοσμάκη», είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα ληφθούν και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η μείωση των επιπέδων διοίκησης της χώρας από 5 σε 3.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος είναι η ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και η στροφή στην πράσινη οικονομία.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τη λήψη μέτρων ανάλογων με εκείνα που πήρε η Ιρλανδία. Οπως τόνισε τα προβλήματα των δύο χωρών είναι διαφορετικά και θα ήταν λάθος να ληφθούν ίδια μέτρα για διαφορετικά προβλήματα.

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τον κίνδυνο καθώς η χώρα βρίσκεται σε δεύτερη επιτήρηση, να φθάσει στο σημείο να δέχεται υποδείξεις για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να λαμβάνει. Αυτό τον κίνδυνο προσπαθούμε να προλάβουμε, διευκρίνισε.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδική στήριξη, θεωρώντας επαρκέστατη τη στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν ζητάμε να μας χαρίσουν δώρα, τόνισε, ούτε από τους εταίρους μας να μας σώσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα πρόσθεσε, δεν θα έπειθε τους εταίρους της αν δεν αναγνώριζε το πρόβλημα και αν δεν είχε προτάσεις οι οποίες μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ χαρακτήρισε ιδεοληψία την λήψη περιοριστικών μέτρων, μια ιδεοληψία από την οποία, όπως είπε, πρέπει να ξεφύγουμε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση βγήκε με ενισχυμένη την εικόνα της από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς εκδηλώθηκε η αλληλεγγύη και των 27 εταίρων, τους οποίους ευχαρίστησε.

Η στήριξη που έδωσαν αφορά την αναγνώριση ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ούτε θα χρεοκοπήσει, ούτε πρόκειται να βρεθεί εκτός της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί όσο πιο γρήγορα μπορεί στη λήψη των αποφάσεών της, ώστε να κανονίζουμε εμείς το μέλλον μας και όχι οι δανειστές μας.

Οπως ανέφερε, δεν περιμένει οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν σε λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι είναι γεγονός πως η χώρα περνά βαθιά κρίση και υπάρχει ανάγκη να γίνουν ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές. Ο ίδιος, επισήμανε, θα καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να υιοθετηθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ερώτηση γιατί ζητά συναίνεση των πολιτικών κομμάτων αφού η κυβέρνηση έχει 160 βουλευτές, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσα γίνουν θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά αν συμβάλουν όλοι. Και πρόσθεσε ότι είναι πατριωτική υποχρέωση όλων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά και η εφαρμογή των νόμων διευκρινίζοντας ότι εννοεί δίκαιων νόμων.

ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι περιμένει από την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της απέναντι στον τόπο. Και δεσμεύεται να στηρίξει όλα τα δίκαια μέτρα που θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν θα υπαγορεύονται από ευκαιριακές λογικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

ΚΚΕ
«Ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη Σύνοδο ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ, πολύ πριν τις εκλογές και πριν την κρίση, στο λαό λέει ότι ΄΄σκληρά μέτρα θα λάβει μόνο κατά της διαφθοράς΄΄ και της σπατάλης», τόνισε το ΚΚΕ.

ΛΑΟΣ
«Η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τους μύχιους φόβους μας. Η Ελλάδα έχει απολέσει την εθνική κυριαρχία της μετατρεπόμενη σε επαρχία της Ευρώπης», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

ΣΥΡΙΖΑ
«Η οικονομία της χώρας δεν έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ιμάντα μεταβίβασης των εντολών της Ε.Ε., αλλά από μια ενεργητική παρουσία αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας και των κυρίαρχων πολιτικών της Ε.Ε.», είπε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.