BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Συζήτηση στη Βουλή

Την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενημέρωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη: "Με το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των χρεών, η Τράπεζα θα έχει πια ένα κίνητρο να μπει σε εξωδικαστική διαδικασία, καθώς θα προσδοκά κάτι περισσότερο απ’ αυτό που παίρνει τώρα - ενώ ο οφειλέτης θα έχει το κίνητρο να απαλλαγεί από τον βραχνά της Τράπεζας και να ενταχθεί στην οικονομική ζωή, ρυθμίζοντας τα δάνειά του αυτοβούλως σε βάθος χρόνου".

Δηλώσεις Κατσέλη "Η ρύθμιση δίνει την άπαξ δυνατότητα στους υπερχρεωμένους, να ρυθμίσουν μέρος των χρεών, εφόσον - πλην εξαιρετικών περιπτώσεων - με μηνιαίες καταβολές εξυπηρετήσουν τουλάχιστον το 10%. Η διαδικασία γίνεται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη, γίνεται μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, μη επαρκώς προσδιορισμένη προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, κάνουν αυτή τη δουλειά άτυπα, ενώ σε συνεννόηση με την γ.γ. Καταναλωτή, βάζουμε και στο ΕΣΠΑ ένα μικρό πρόγραμμα στήριξης και αυτών των υπηρεσιών, σε επίπεδο νομαρχιακό. Αν δεν τελεσφορήσει η πρώτη φάση, ο οφειλέτης μπορεί να καταφύγει στο Ειρηνοδικείο και να επιτευχθεί δικαστικός συμβιβασμός, εφόσον συμφωνήσουν μ’ αυτόν πιστωτές τους οποίους αφορά πάνω από το 50% των οφειλών του υπερχρεωμένου. Η κοινοποίηση της αιτήσεως, παγώνει την οφειλή, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια. Οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες, έχουν αποκλειστεί απ’ την διαδικασία. Θεωρούμε πως το μέτρο θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για πολλά νοικοκυριά για να ξαναμπούν στην οικονομική ζωή του τόπου και να συμμετέχουν ενεργά. Υπολογίζουμε τον πρώτο χρόνο να ενταχθούν στην ρύθμιση 8-10.000 συμπολίτες μας".


Αντιδράσεις κομμάτων

Νέα Δημοκρατία, (Κωστής Χατζηδάκης): "Πρέπει πάντως να δούμε πώς θα καλύψουμε τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν την υπερχρέωση των οφειλετών, αλλά και πώς θα αποφύγουμε μια ενδεχόμενη σφιχτή δανειακή πολιτική των Τραπεζών".

ΚΚΕ, (Βέρα Νικολαΐδου): "Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί κύρια τις Τράπεζες και τα κέρδη τους. Βάζετε θηλιά στο λαιμό των οφειλετών για να εξασφαλίσετε ζεστό χρήμα γι’ αυτές, δεσμεύοντας τους ανθρώπους νομικά και μάλιστα με την δική τους συναίνεση".

ΛΑΟΣ, (Παύλος Μαρκάκης): "Δεν πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει την ρευστότητα. Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους".

ΣΥΡΙΖΑ, (Δ. Παπαδημούλης): "Πρόκειται για νομοσχέδιο υπό την πίεση των Τραπεζών
,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.