BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πυρηνική ενέργεια: διχάζονται οι γνώμες για τη χρήση της

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη για την πυρηνική ενέργεια, οι επιστήμονες τόνισαν για να εισαχθεί η εν λόγω ενέργεια στη χώρα θα πρέπει να γίνει με προυποθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Την ίδια ώρα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Στην εν λόγω ημερίδα, έλαβαν μέρος γνωστοί ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υποστήριξαν ότι η χώρα πρέπει να εξετάσει τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο, αν δεν θέλει να εισέλθει «άοπλη» στη μεταπετρελαϊκή και τη μεταλιγνιτική εποχή.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λειτουργούν συμπληρωματικά για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης της χώρας.

Το Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου χαρακτήριζει την πυρηνική ενέργεια ως μία αδιέξοδη, πανάκριβη και επικίνδυνη επιλογή, ενώ μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Oικολογικών Oργανώσεων εισέβαλαν στην αίθουσα της ημερίδας και διέκοψαν τις εργασίες της, σηκώνοντας πανό με συνθήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Η ομάδα εργασίας του Tμήματος Kεντρικής Mακεδονίας του Tεχνικού Eπιμελητηρίου, που μελέτησε το θέμα, κατέληξε ότι το ενεργειακό πρόβλημα πρέπει να μελετηθεί σφαιρικά και όχι μονοδιάστατα ως δίλημμα πυρηνική ενέργεια ή πετρελαϊκή πολιτική.

«Tο TEE δεν είναι αντίθετο στην εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι αυτή στηρίζεται σε πλήρη μελέτη του θέματος, ενταγμένη στην ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της χώρας», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της εργασίας.

Επίσης ζητά να μελετηθούν το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η προμήθεια ουρανίου και εξοπλισμού για το εργοστάσιο, συγκριτικά οικονομικά στοιχεία, καθώς και η κατάλληλη περιοχή εγκατάστασης του εργοστασίου.
O καθηγητής του Purdue University των HΠA, Eλ. Tσουκαλάς, υποστήριξε πως η πυρηνική ενέργεια είναι αναγκαία για την Eλλάδα στη μεταπετρελαϊκή εποχή.

Ο πρόεδρος της Eλληνικής Eπιτροπής Aτομικής Eνέργειας Λ. Kαμαρινόπουλος, μιλώντας για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, τόνισε ότι πως ο αντιδραστήρας του Tσέρνομπιλ, στον οποίο σημειώθηκε το ατύχημα του 1986, δεν θα είχε ποτέ αδειοδοτηθεί σε κανένα κράτος του δυτικού κόσμου.

Ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Aντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Mεσογείου, πολιτικός μηχανικός Θ. Aναπολιτάνος, υποστήριξε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε φθηνή, ούτε ασφαλής λύση, απλά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μικρότερες σε σχέση με τις συμβατικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.