BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σύνοδος Κοπεγχάγης: διχάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες

Διχάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Τα μικρά νησιωτικά κρατίδια και τα φτωχά αφρικανικά κράτη είναι πολύ πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και απαιτούν να ληφθούν σκληρότερα μέτρα από εκείνα που αναφέρει το Πρωτόκολλο του Κιότο, για εκείνους που ευθύνονται περισσότερο για το εν λόγω φαινόμενο.

Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, πιστεύουν ότι τα σκληρότερα μέτρα θα είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη τους.

Από την πλευρά τους, οι φτωχότερες χώρες προτείνουν μια δεσμευτική συμφωνία με αυστηρότερα μέτρα για τις αναδυόμενες οικονομίες και μια λιγότερο, για τις φτωχές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε, στην τρίτη ημέρα των συζητήσεων για το Κλίμα, το μικρό νησιωτικό κρατίδιο του Τουβαλού, το οποίο ζήτησε την αναστολή των διαπραγματεύσεων μέχρι να λυθεί το εν λόγω θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, Ian Fry, δήλωσε ότι το κράτος του είναι ευάλωτο απέναντι στην κλιματική αλλαγή και το μέλλον του εξαρτάται από τα μέτρα που θα ληφθούν στην εν λόγω Σύνοδο.

Συγκεκριμένα, προτείνεται μια δεσμευτική τροποποίηση του Κιότο με αυστηρότερους όρους για τις μεγάλες οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες.

Την πρόταση του Τουβαλού υποστηρίζουν και άλλα μικρά κρατίδια, όπως η Σιέρρα Λεόνε, η Σενεγάλη, τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα νησιά Φίτζι.

Η εν λόγω πρόταση μπλοκαρίστηκε από τις οικονομικά ανατπυσσόμενες χώρες, όπως Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.