BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί στη χώρα

Οι επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη ενεργειακή επιβάρυνση για τις αμέσως επόμενες δεκαετίες στη χώρα, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης των κλιματιστικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κύπρου, η περίοδος των πολύ ζεστών καλοκαιρινών ημερών, που θα απαιτούν τη χρήση κλιματιστικών, αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες μέχρι το 2050, κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την ξηρασία, την πτώση της παραγωγικότητας των υδροηλεκτρικών σταθμών, οι οποίο παίζουν χαρακτηριστικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας κατά τους θερινούς μήνες, αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Οι περιοχές που θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, η Θεσσαλονίκη και η πεδιάδα των Σερρών, ενώ ελαφρώς καλύτερες συνθήκες θα επικρατούν στη Βοιωτία, στην Αττική, στην Λακωνία και στην Αργολίδα.

Ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, τόνισε ότι «αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι ο καταμερισμός της ενεργειακής ζήτησης μέσα στη διάρκεια του έτους».

Ο κ. Γιαννακόπουλος εξήγησε ότι το ενεργειακό ισοζύγιο μπορεί να μην διαφοροποιείται σημαντικά σε ετήσια βάση, καθώς η ζήτηση αυξάνεται το καλοκαίρι αλλά μειώνεται τον χειμώνα. Η μετατόπισή της, ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες και η αύξηση των ψυκτικών απαιτήσεων πολλαπλασιάζουν τις ημέρες αιχμής, κατά τις οποίες το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρυνθεί πολύ.

Ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Χρήστος Ζερεφός, δήλωσε ότι «η ΔΕΗ πρέπει τάχιστα να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αφθονούν το καλοκαίρι ιδίως στο Αιγαίο», τονίζει ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου, Χρήστος Ζερεφός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.