BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αχελώος: το ΣτΕ παγώνει τα έργα εκτροπής του

Παγώνουν προσωρινά τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου, μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Το Συμβούλιο Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία υποστήριζε ότι η συνέχιση των έργων θα επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος και θα επιβαρύνουν το υδατικό δυναμικό του ποταμού.

Συγκεκριμένα η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση ζητούσε από το ΣτΕ, την αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου, όπως είναι τα έργα αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, οι αποπερατώσεις των έργων της ΔΕΗ, κ.λ.π.

Μεταξύ των άλλων, η εν λόγω οργάνωση υποστηρίζει ότι η συνέχιση των έργων, θα κλονίσει ανεπανόρθωτα τη φέρουσα ικανότητα του Αχελώου, θα αλλάξει το κλίμα λόγω της δημιουργίας τεχνητών λιμνών, θα υποβαθμιστεί η βιοποικιλότητας της Πίνδου και θα αφανιστούν συνολικά 17,510 στρέμματα δασικής έκτασης από την αποψίλωση που θα διενεργηθεί για την πλήρωση των ταμιευτήρων.

Το Δημόσιο, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η συνέχιση των εργασιών στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής, δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ενώ η διακοπή των εργασιών θα επιφέρει αρνητικές οικονομικές συνέπειες σε βάρος του Δημοσίου, λόγω της διάλυσης της σύμβασης.

Το Συμβούλιο Επικρατείας θα ασχοληθεί ξανά με το εν λόγω θέμα, μόλις σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, από τα ερωτήματα που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, την προηγούμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.