BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ελληνική υπηκοότητα σε μετανάστες δεύτερης γενιάς


Τα προβλήματα των μεταναστών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία παραβρέθηκε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και πολιτείας τόνισε με αφορμή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι αναξιοπαθούντες ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της εκκλησίας και την πολιτείας στα θέματα πρόνοιας. Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο μετανάστης δεν είναι εχθρός και επισήμανε την ανάγκη το κράτος και η εκκλησία να συμβάλλουν στη στήριξη των αποκλεισμένων και των μεταναστών με σκοπό την κοινωνική τους ένταξη και την αντιμετώπιση.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι υπάρχει καλή διάθεση από την εκκλησία να συνεργαστεί με την πολιτεία για τη στήριξη των αδυνάμων και αφού σημείωσε ότι το προνοιακό έργο για την εκκλησία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, τόνισε ότι με αφορμή αυτά τα θέματα μπορούν η εκκλησία και η πολιτεία να ανοιχθούν, να γνωριστούν και να συνεργαστούν.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίασε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που ζουν νόμιμα επί 5 χρόνια στην πατρίδα μας και χορηγείται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους μετανάστες που ζουν επί 5 τουλάχιστον χρόνια νόμιμα στην πατρίδα μας, στις δημοτικές εκλογές πλην του αξιώματος του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αντιμετωπίζουν θετικά παρά τις σποραδικές ακραίες φωνές όπως είπε που ακούγονται κατά καιρούς.

Είναι ιστορική μας ευθύνη και δε μας επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε σημείωσε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην ανάγκη κοινωνικής ένταξης των μεταναστών αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού απέναντι στο φόβο και τις προκαταλήψεις.

Από την πλευρά του ο υουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για μια νέα πολιτική ασύλου και αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι καθώς έχει επιτευχθεί με τα πρώτα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο η σχεδόν μηδενική έξοδος και παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

Οδική ασφάλεια

Το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε επίσης οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας, θέμα το οποίο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε εθνικό.

Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό ανέφερε ότι είναι η μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 40% το 2010 με ορίζοντα το 2015 σε σχέση με το 2009.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι: «Η τακτική του καρότου για μια μικρή κατηγορία μεταναστών και του μαστίγιου για την πλειοψηφία θριάμβευσε στα κυβερνητικά μέτρα για τους μετανάστες. Από τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια δεν θα ωφεληθούν ούτε τα μισά από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση η 5ετής νόμιμη διαμονή των γονέων, τη στιγμή που οι μέχρι τώρα πολιτικές νομιμοποίησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν στην παρανομία χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται επί χρόνια στη χώρα μας. Τα μέτρα για την κτήση ιθαγένειας διατηρούν τον εισπρακτικό χαρακτήρα αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα το απαράδεκτο παράβολο και δεν προτάθηκε κανένα μέτρο για την επιτάχυνση των διαδικασιών που καθυστερούν απαράδεκτα.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, θα εφαρμοστεί ακόμη μεγαλύτερη καταστολή, το κυνηγητό στα σύνορα και την ενδοχώρα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του Frontex, ο απόλυτος εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση όσων έχουν τελικό προορισμό άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία μεταναστών και προσφύγων σαν να επρόκειτο για μεταφορά εμπορευμάτων και όχι ανθρώπων, γεγονός που αποκαλύπτει την υποκρισία στα περί σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ απαιτεί και αγωνίζεται για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να δοθεί άσυλο στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πλήρη δικαιώματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες της επιλογής τους με την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.