BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Απόπειρα «τρομοκρατικής ενέργειας»


Ο 23χρονος Νιγηριανός ονόματι Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατινάξει με εκρηκτικά που τα είχε δέσει πάνω στο σώμα του το αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Δέλτα λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι το υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο ύποπτος που νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν, ακινητοποιήθηκε και αφοπλίστηκε από τους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους στην πτήση που προερχόταν από το Άμστερνταμ. Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ο 23χρονος είναι γιος του νιγηριανού πρώην τραπεζίτη Ουμάρου Μουτάλαμπ. «Δέχθηκα κλήσεις από όλον τον κόσμο, σχετικά με το παιδί μου, το οποίο συνελήφθη για πιθανή απόπειρα να ανατινάξει ένα αεροσκάφος», τόνισε ο Μουτάλαμπ. Ο Μουτάλαμπ πρόκειται να εξετασθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας.

«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του υπόπτου ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Επίσης, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι η ανάμειξη της Αλ Κάιντα στο επεισόδιο με τον Νιγηριανό αποτελεί «αντικείμενο έρευνας».

Η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε πάνω του προσδεμένο ο Ουμαρ Φαρούκ ήταν ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός «βομβιστής των παπουτσιών» που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.

Αμερικανός κοινοβουλευτικός επαίνεσε «τον ηρωισμό» των επιβατών και του πληρώματος της πτήσης. «Είμαστε παντοτινά υπόχρεοι προς αυτούς τους ηρωϊκούς επιβάτες και το πλήρωμα, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον ύποπτο», τόνισε ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν για την υποτιθέμενη αυτή τρομοκρατική πράξη, είτε συνδέεται, είτε όχι με την Αλ Κάιντα, θα αποτελέσουν αντικείμενο των ακροάσεων τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η επιτροπή θα πρέπει κατά κύριο λόγο να εξετάσει «τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται στο μέλλον», τόνισε ο δημοκρατικός βουλευτής του Μισισίπι.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι ο Νιγηριανός δήλωσε στους ανακριτές ότι η Αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη του έδωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τις οδηγίες για τη λειτουργία του. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο από την πλευρά του αξιωματούχους της αντί-τρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο 23χρονος δράστης έδρασε από μόνος του.

Οι ειδήσεις του ABC μετέδωσαν ότι οι πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι ο ύποπτος παρέμεινε με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα της Υεμένης για ένα μήνα όπου εκπαιδεύτηκε για το πώς να χρησιμοποιεί τα εκρηκτικά.

Αυξημένα μέτρα στα διεθνή αεροδρόμια

Μετά την ενέργεια αυτή του νεαρού Νιγηριανού, οι ΗΠΑ ζήτησαν από όλα τα αεροδρόμια του κόσμου την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Εκτός από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, που πρώτο ανακοίνωσε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις του προς τις ΗΠΑ, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, του Λονδίνου και των Βρυξελλών ανακοίνωσαν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Μέτρα έχουν ληφθεί και στο αεροδρόμιο της Ταϊβάν.

Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται με τους «αμερικανικούς ομολόγους μου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας». «Άμεσα» μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρίες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τέθηκαν σε εφαρμογή «έκτακτα μέτρα ασφαλείας» για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες «με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλοι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ακολουθούνται στην Ευρώπη».

Στη Βιέννη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα «ελέγχονται 100%», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.

Η ομοσπονδιακή γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει στα αεροδρόμια. Η αστυνομία θα ενισχύσει τους ελέγχους της κυρίως στη Φρανκφούρτη, στο κυριότερο αεροδρόμιο της χώρας και τρίτο πολυσύχναστο στην Ευρώπη. Επίσης, οι Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αμερικανικές αρχές αεροπορικής ασφαλείας, αναφέρεται σε μία ανακοίνωση.

Εξάλλου, η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί όλους τους επιβάτες με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους της Lufthansa

Αεροσκάφος της Lufthansa που εκτελούσε την πτήση Φραγκφούρτη-Ντιτρόιτ, πραγματοποίησε το Σάββατο μη προγραμματισμένο σταθμό στην Ισλανδία ύστερα από λάθος συναγερμό που αφορούσε αποσκευή, ο κάτοχος της οποίας δεν βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας.

Το Airbus Α330 με 160 επιβάτες, μετέφερε την αποσκευή επιβάτη, ο οποίος δε βρισκόταν στην πτήση LΗ 442, που είχε αναχωρήσει από τη Φρανκφούρτη για το Ντιτρόιτ, που ήταν ο προορισμός του αεροσκάφους από το Άμστερνταμ το οποίο επιχείρησε να ανατινάξει την Παρασκευή ένας νεαρός νιγηριανός.

«Σε καμία στιγμή δεν υπήρξε πρόβλημα ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, το οποίος τόνισε ότι όλες οι αποσκευές είχαν ελεγχθεί σχολαστικά στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης.

Μετά την προσγείωσή του στην Ισλανδία, όπου η αποσκευή απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος, το Airbus συνέχισε το ταξίδι του για το Ντιτρόιτ όπου έφθασε με καθυστέρηση δυο ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.