BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σπάνε τα "δεσμά" του "Τειρεσία"


Απελευθέρωση από τα ... δεσμά του "Τειρεσία" και ρευστότητα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες της κρίσης, επιδιώκει να φέρει με νόμο το υπουργείο Οικονομίας. Ρυθμίζονται ταληξιπρόθεσμαεπιχειρηματικάχρέητης τελευταίας διετίας, αλλά και οι ενήμερεςοφειλέςτων έμπορων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Στόχος η ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Διαγράφονται οριστικάαπό «τη μαύρη λίστα" του "Τειρεσία" όσοι έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους σε δάνεια και ακάλυπτες επιταγές. Αναδρομική αμνηστία δίνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται στον "Τειρεσία" από την 1 Ιανουαρίου του 2008 και στο μεταξύ εξόφλησαν τα χρέη τους ή θα το πράξουν σε διάστημα 3 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, που ήδη έχει κατατεθεί στη βουλή.
Σπάει, έτσι, ο αποκλεισμός τους από τον τραπεζικό δανεισμό και αποκτούν αμέσως τοδικαίωμα νέου καρνέ επιταγών.
Το σημαντικότερο, απελευθερώνονται από τα δεσμά του "Τειρεσία" οι έμποροι που πνίγονται στα χρέη, αφούαυξάνεταισε 30 ήμερες, από σήμερα 8, η προθεσμία κάλυψης των επιταγών τους. Στο εξής, κανείς δεν θα μπαίνει στη "μαύρη λίστα" γιαχρέη κάτω των 1,000 ευρώ, Δεν θα παραμένουν στον Τειρεσία όσοι εξοφλούν έως 5,000 ευρώ, ενώ μειώνεται σε 10 έτη από 15 σήμερα ο χρόνος παραμονής.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τα καταγγελθέντα δάνεια φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των σφραγισμένων επιταγών αναμένεται στο τέλος του χρόνου να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, το φαινόμενο τηςστάσης πληρωμώντων επιχειρήσεων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Τα καθυστερούμενα επαγγελματικά δάνεια τον περασμένο Σεπτέμβριο έφτασαν τα 11δισ. ευρώ.
Διετή, αναδρομική "ανάσα" στην αγορά φέρνει και ηρύθμισητωνοφειλών των επιχειρήσεων-Ληξιπρόθεσμων και ενήμερων-προς τις τράπεζες.
Δίνεταιπερίοδος χάριτοςδύο ετών σε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008. Κατά τη διάρκεια της διετούς αναστολής, θα τρέχουν μόνο οι συμβατικοί τόκοι, ενώ το νέο κεφάλαιο θα εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις, με επιτόκιο ίδιο με αυτό της αρχικής σύμβασης. Η διάρκεια αποπληρωμής δεν θα ξεπερνά τα πέντε χρόνια.
Οφειλές μετά την 1/1/2005 υπάγονται στη ρύθμιση με όρο την αποπληρωμή του 10% της οφειλής ως 15/4/2010. Μάλιστα, δεν θα επιβληθούν πανωτόκια αν έχει εξοφληθεί έως τότε τουλάχιστον το 50% της οφειλής.
Οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για ομολογιακά δάνεια.
Πηγή: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.