BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

"Βράζει" η Τεχεράνη

Νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της Τεχεράνης.


Σύμφωνα με ιστοσελίδα της ιρανικής αντιπολίτευσης, Jaras, κατά τις συγκρούσεις οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε μία μοτοσικλέτα της αστυνομίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές .

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν από αστυνομικά πυρά.


Οι συγκρούσεις επεκτείνονται σε διάφορα σημεία του κέντρου της Τεχεράνης. «Σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Τεχεράνης, περιλαμβανομένης και της οδού Χαρκ. Η παρουσία των διαδηλωτών είναι μαζική. Ο αριθμός τους αυξάνεται», ανέφερε η Jaras.


Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Τεχεράνης, όπου η αντιπολίτευση σχεδίαζε να πραγματοποιήσει και νέα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια κατά τη διάρκεια μίας θρησκευτικής σιιτικής γιορτής.


«Εκατοντάδες αστυνομικοί, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην πλατεία Χαφτ-ε Τιρ, στην οδό Ενκελάμπ και κοντά στην Μπαζάρ», ανέφερε η ιστοσελίδα.


Η μετριοπαθής αντιπολίτευση έχει καλέσει τον κόσμο να συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τεχεράνης.


Χθες Σάββατο η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προειδοποιητικών βολών για να διαλύσει τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί σε διάφορα σημεία της Τεχεράνης.


Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές έγιναν χθες και σε άλλες πόλεις, περιλαμβανομένου του Ισφαχάν.


Η θρησκευτική ιερή ημέρα της Ασούρα πέφτει φέτος σήμερα Κυριακή. Η Ασούρα είναι μία από τις κυριότερες ιερές ημέρες των σιιτών, η οποία γίνεται σε ανάμνηση της δολοφονίας του εγγονού του προφήτη Μοχάμεντ, Χουσέιν, στην Κερμπάλα, το 680 π.Χ.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επιτέθηκε φραστικά εναντίον των Ευρωπαίων, και ειδικά κατά των Ελβετών, πολιτικών ηγετών το Σάββατο, αποκαλώντας τους «τον ένα πιο βλάκα από τον άλλον».

Προκλητικός Αχμαντινετζάντ

«Αυτοί οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν ξέρουν τίποτα ούτε για την πολιτική ούτε για την ιστορία» φέρεται να είπε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στο τέμενος Αράκ στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

«Το Ιράν είναι σήμερα 10 φορές δυνατότερο από ό,τι ήταν πέρυσι και θα σταθεί απέναντί σας πιο ισχυρό» είπε αναφερόμενος στα σχέδια των ΗΠΑ και συμμάχων τους να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Κι ενώ το Ιράν είναι τώρα μεγάλη δύναμη που δεν μπορεί να ηττηθεί, υπάρχουν σημάδια ότι οι εχθροί του Ιράν παγκοσμίως είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης» πρόσθεσε ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος συνηθίζει να εκφράζεται με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους όταν απευθύνεται στην ιρανική κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.