BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ΕΕ θέτει στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου


Τα κράτη μέλη της ΕΕ στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στο κόσμο, αφού κατέληξαν σε κοινή πρόταση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου 95% μέχρι το 2050, με τη μεγαλύτερη μείωση 30% μέχρι το 2020, η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.
Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουμε στο κόσμο, δήλωσε ο Andreas Carlgren, υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, κατέληξαν στην εν λόγω πρόταση στο Λουξεμβούργο, την ώρα που οι συνάδελφοί τους οι υπουργοί Οικονομικών την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, απέτυχαν να συμφωνήσουν στη χορήγηση βοηθείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών, με επικεφαλής την Πολωνία και άλλες φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους, να βοηθήσουν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, στις οποίες η οικονομία τους αναπτύσσεται ταχύτατα.
Η ΕΕ επίσης θα πρέπει να λύσει ακόμα τις διαφωνίες που υπάρχουν με το σύστημα εμπορίας άνθρακα και πως ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη κλιματική αλλαγή.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος πρότειναν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% - 95%, μέχρι το 2050, με τις μεγαλύτερες μειώσεις 20%-30% να γίνουν μέχρι το 2020.
Επίσης πρότειναν για τις εκπομπές αερίων ρύπων που προέρχονται από τη ναυσιπλοΐα να μειωθούν κατά 20% και από την αερόπλοια κατά 10% την επόμενη δεκαετία.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει απροθυμία από τις μεγαλύτερες χώρες που ευθύνονται για τις εκπομπές ρύπων, ΗΠΑ , Κίνα και Ινδία να δεσμευτούν για συγκεκριμένες μειώσεις.