BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

EUROSTAT: Πρώτη η Ελλάδα μ’ έλλειμμα 7,7 %


Τον εκτροχιασμό του ελλείμματος στην οικονομία της Ελλάδας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat για το 2008. Σύμφωνα με αυτά η χώρα μας σημείωσε ρεκόρ στην εκτίναξη του ελλείμματος καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και τη δεύτερη για το δημόσιο χρέος.
Με επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που απέστειλε η Ελλάδα στην Ε.Ε. η Eurostat ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης, τοποθετώντας την Ελλάδα στην κορυφή των ελλειμμάτων για το 2008.
Συγκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το έλλειμμα του 2008 διαμορφώθηκε στο 7,7% του ΑΕΠ –το υψηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.– όπως άλλωστε ανακοίνωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2008 οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 48,3% και τα έσοδα κατά 40,6%.
Σε απόλυτα μεγέθη, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε στα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε στα 237,1 δισ. ευρώ.
Τονίζει ότι στα στοιχεία που παρουσιάζονται για την Ελλάδα. Λαμβάνονται υπόψη οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις που απέστειλε η νέα κυβέρνηση 21 Οκτωβρίου του 2009.
Πάντως πολλές από τις ευρωπαϊκές οικονομίες «πνίγονται» από τα υψηλά ελλείμματα καθώς σύμφωνα με την Eurostat το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα κατέγραψε η Ιρλανδία (-7,2%), ενώ ακολουθούν οι: Ρουμανία (-5,5%), η Μ. Βρετανία (-5%), Μάλτα (-4,7%), Ισπανία (4,1%), Λετονία (4,1%), Ουγγαρία (3,8%), Πολωνία (3,6%), Γαλλία (3.4%) και Λιθουανία (3,25%).
Η διαδικασία που προβλέπεται
Στις 3 Νοεμβρίου η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις Φθινοπωρινές της προβλέψεις για όλα τα κράτη – μέλη της βασιζόμενη για την Ελλάδα στα στοιχεία που έχει στείλει το Υπουργείο Οικονομικών.
Η συνέχεια στην περιπέτεια των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων έρχεται στις 11 Νοεμβρίου όταν η Κομισιόν, θα πρέπει να υποβάλλει την εξαμηνιαία έκθεση προόδου για μέτρα που πήρε η (προηγούμενη) ελληνική Κυβέρνηση.
Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στις 15 Νοεμβρίου όταν η έκθεση προόδου θα περάσει από το Κολέγιο των Επιτρόπων το οποίο και θα ετοιμάσει μια εισήγηση για την συνέχιση της κοινοτικής επιτήρησης.
Η εισήγηση αυτή θα εξεταστεί στις συνόδους των Eurogroup και Ecofin στις 1-2 Δεκεμβρίου όπου οι υπουργοί οικονομίας των 27 θα επικυρώσουν τη συνέχιση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας.
Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία θα υπαχθεί από την παράγραφο 8 του άρθρου 104 που βρίσκεται σήμερα, στην παράγραφο 9 που προβλέπει επιτήρηση της οικονομίας με αποστολή τριμηνιαίων εκθέσεων προόδου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το πραγματικό τεστ για την ελληνική οικονομία θα είναι το αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα υποβάλει η χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου. Μέσα στο τριετές πλάνο δημοσιονομικής διαχείρισης θα ξεδιπλώνονται όλα τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος συμπεριλαμβανομένων και των γενικών αρχών του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να έχει εξεταστεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή και να έχει πάρει την έγκριση και του συμβουλίου υπουργών οικονομίας μέχρι και τα τέλη Φεβρουάριου του 2010.
Αντιδράσεις
«Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: στην κυβέρνηση Παπανδρέου θα δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα (εμφανή και μη εμφανή) από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πτωχεύσουμε οικονομικά. Εθνικά παίζεται», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
«Είναι, πλέον, φανερό πως η κυβέρνηση, χωρίς καμία διάθεση αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας, αξιοποιώντας την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, προτίθεται να ακολουθήσει μια πολιτική παρεμφερή με εκείνη των προκατόχων της. Πριν τις εκλογές προφασιζόταν ότι δεν γνώριζε και τώρα κάνει πως «ανακαλύπτει την Αμερική», προετοιμάζοντας το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία δήθεν θα εμφανιστούν ως αναπόφευκτα», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.