BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν

Η σύσταση της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκληφθεί από την ΠΓΔΜ ως ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζει ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν καλώντας παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς τα Σκόπια να μην προχωρήσουν σε δημοψήφισμα.
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα, παρά τη θετική σύσταση της Επιτροπής, να μην αποφασιστεί τον Δεκέμβριο έναρξη διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και γενικά σχετικά με την προοπτική μακροχρόνιας καθυστέρησης στην πρόοδο της χώρας λόγω των αντιρρήσεων της Αθήνας, ο Όλι Ρεν δήλωσε:
«Προτιμώ να μην φανταστώ αυτό το σενάριο. Πιστεύω ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευθετήσουν το ζήτημα, ώστε να αποφύγουμε επιπλέον προβλήματα».
Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης εκδήλωσης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής με θέμα: «Ευρωπαϊκή διεύρυνση: Πρόοδος και προοπτικές» ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος επανέλαβε ότι διμερή ζητήματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν την ενταξιακή διαδικασία.
Αναφερόμενος, ωστόσο, ειδικότερα στην ΠΓΔΜ, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκληφθεί από την κυβέρνηση της χώρας ως ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης να λύσει επιτέλους το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα». Κληθείς, εξάλλου, να τοποθετηθεί σχετικά με την προοπτική διοργάνωσης δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος ή υποψήφιο μέλος να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή προοπτική, στη βάση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμά του.
Επισήμανε, ωστόσο, πως σε επίπεδο ρεαλιστικής πολιτικής θα ήταν προτιμότερο τα κράτη της περιοχής και κυρίως τα μη μέλη της ΕΕ να σκεφτούν διπλά πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τέτοιου τύπου ζητήματα.
Στην ίδια εκδήλωση -μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τον Όλι Ρεν- ακολούθησε ομιλία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναούμοφσκι, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του στην πορεία εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης, καθώς και του οδικού χάρτη για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της χώρας. Eπιπλέον, αναφέρθηκε στο μήνυμα «έντονης ενθάρρυνσης» που έλαβε η κυβέρνησή του με τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο Β.Ναουμόφσκι αναφέρθηκε στην προσήλωση της χώρας του στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τόνισε «η ΠΓΔΜ παραμένει στις συνομιλίες όχι με την προοπτική να διαπραγματευεται για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο άμεσο μέλλον», μια λύση που, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να δημιουργεί νικητές και στις δύο πλευρές».