BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων


Θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός, ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς και νέο σύστημα προμηθειών


Με μελανάΘεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός, ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς και νέο σύστημα προμηθειών χρώματα περιέγραψε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την κατάσταση στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ότι είναι κυρίαρχα τα ζητήματα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Προανήγγειλε τη θέσπιση οικογενειακού γιατρού και την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς, ενώ σημείωσε ότι η κατάργηση της λίστας φαρμάκων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάρυνε τα ταμεία με δύο δισ. ευρώ
Αναφερόμενη στα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων, ύψους 6,2 δισ. ευρώ, η υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση για τη ρύθμισή τους και δεσμεύτηκε για την εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους τους έως το τέλος του χρόνου. Εκτίμησε ότι με τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ και μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων έως και 1% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας ανακοίνωσε τη θέσπιση οικογενειακού γιατρού, οδοντίατρου και παιδιάτρου, καθώς επίσης την αναβάθμιση και επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, αλλά και την εφαρμογή λίστας φαρμάκων, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.


Στον τομέα των προσλήψεων στους χώρους υγείας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου διευκρίνισε ότι συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτών και 750 γιατρών, ενώ θα προσληφθούν επιπλέον 3.000 νοσηλευτές, όπως θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010.
Για τα θέματα προμηθειών, η υπουργός χαρακτήρισε αποτυχημένο το υπάρχον σύστημα και προσχηματική τη λειτουργία της επιτροπής προμηθειών, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα νέο σύστημα αποκεντρωμένο, όπου μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισης θα εξοικονομηθούν πρόσθετοι πόροι.


Μέτρα στήριξης ανακοίνωσε η Φ. Γεννηματά


Ως άμεσες προτεραιότητες στο χαρτοφυλάκιό της η υφυπουργός Υγείας, Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε τη στήριξη του απροστάτευτου παιδιού της μονογονεϊκής οικογένειας, την ενίσχυση του Κέντρου Βρεφών Μητέρα για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των υιοθεσιών, τη θέσπιση της κάρτας μόνιμης αναπηρίας για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την ενίσχυση των κέντρων κοινωνικής υποστήριξης, των κέντρων υποδοχής των απροστάτευτων παιδιών, καθώς και την ενίσχυση των πόρων του ΕΣΠΑ.