BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη Δευτέρα τον κοινωνικό διάλογο

Σε ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου την ερχόμενη Δευτέρα και σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), αναμένεται να τεθεί από πλευράς της κυβέρνησης το πλαίσιο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΟΚΕ, μετά από επιστολή-πρόσκληση του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, η Επιτροπή διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 18:30 στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, στην οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για μια δικαιότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, με απώτερο σκοπό την ευημερία όλων των πολιτών.
Σύμφωνα με την ΟΚΕ, αυτή η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού "σηματοδοτεί την άμεση έναρξη της διαδικασίας απευθείας διαλόγου και συμμετοχής της κοινωνίας για την υπέρβαση της πολύπλευρης κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα μας με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συνεννόηση."

ΣΕΒ: Ανεξάρτητα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η έναρξη κοινωνικού διαλόγου

Ξεκινούν μέσα τις επόμενες εβδομάδες, μετά από καταγγελία της ΓΣΕΕ, ως είθισται, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως αποφασίστηκε σήμερα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε συνάντηση που πραγματοποιηθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παρέπεμψε την πρόσκληση του ΣΕΒ για συνυπογραφή "κοινωνικού συμβολαίου" μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τις διαπραγματεύσεις της ΕΓΣΕΕ, ενώ από την πλευρά των εργοδοτών, ο κ. Δημ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι θα μπορέσει να προθωηθεί ο διάλογος ανεξάρτητα από την πορεία της ΕΓΣΣΕ..

Το απόγευμα στα γραφεία του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Γ.Παναγόπουλος ανέφερε ότι τέθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την απασχόληση, την ανεργία, τις απολύσεις και τις μεθόδους που βλάπτουν σοβαρά την απασχόληση, και σημείωσε ότι "Θα συναντηθούμε τις προσεχείς εβδομάδες για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση, με στόχο να προστατευθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη για να αναθερμανθεί η αγορά",.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ήρθη η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε από την αναίτια, όπως την χαρακτήρισε και πάλι, επιστολή του ΣΕΒ για άμεση έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, δια της κανονικής οδού.

Ο κ.Γ. Παναγόπουλος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν κοινές θέσεις με τους εργοδότες στο διάλογο για το ασφαλιστικό ή / και το φορολογικό "στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό".

Ο κ. Δημ. Δασκαλόπουλος από την πλευρά του σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση θα πάρουν τον δρόμο τους μόλις η ΓΣΕΕ ολοκληρώσει τις εσωτερικές της διαδικασίες ενώ ευχήθηκε να καταλήξουν σύντομα.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η πρόσκλησή προς τη ΓΣΕΕ σε διάλογο εν όψει του εθνικά κρίσιμου 2010, είναι πολύ ευρύτερη της συνήθους διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό. Εξέφρασε δε την άποψη ότι αποτελεί υποχρέωση όλων να συνεισφέρουν στην προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης που απαιτείται. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, η άρνηση ή η ολιγωρία αποτελούν ατόπημα

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΕΒ, ο κ. Δημ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι "Η πρωτοβουλία μας για τη συνυπογραφή ενός Κοινωνικού Συμβολαίου με τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, είναι ένα σήμα κινδύνου, ένα SOS, για τις δυνάμεις της εργασίας", συμπληρώνοντας ότι, "η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας δεν πρέπει να σημαίνει και άλλη υποβάθμιση της εθνικής παραγωγής και της εργασίας".

Στις δηλώσεις του ο κ. Δημ. Δασκαλόπουλος σημείωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων συνθηκών απαιτούν πρωτόγνωρες δράσεις και για τον λόγο αυτό γίνεται αναγκαία παρά ποτέ μια κοινή γραμμή συνεργασίας μεταξύ των εταίρων.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης,ο κ. Δημ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε από τον ΣΕΒ ορισμένες διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσε. Είχε την ευκαιρία επίσης να ξεκαθαρίσει ότι η πρόσκλησή του σε διάλογο δεν συνιστά καταγγελία της συλλογικής σύμβασης, αλλά διεύρυνση της συνήθους διαδικασίας λόγω εκτάκτων συνθηκών. Οπως επίσης δεν συνιστά εκβιασμό, αλλά πρωτοβουλία καλής θέλησης και ευθύνης.

Ο ΣΕΒ από την πλευρά του ζήτησε από την ΓΣΕΕ να διευκρινίσει εάν διαφωνεί αναφορικά με τις εκτιμήσεις που περιέχει η αρχική πρόσκληση του σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία και τα οφέλη που θα προέκυπταν για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή από μια ρεαλιστική και υπεύθυνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Και αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφωνία, ο ΣΕΒ πρότεινε, αφού οι συλλογικές διαδικασίες της ΓΣΕΕ δεν επιτρέπουν την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση, να προχωρήσει ανεξάρτητα ο διάλογος για το περιεχόμενο ενός Κοινωνικού Συμβολαίου, που έχει ως απώτερο σκοπό την προστασία της απασχόλησης σε δύσκολους καιρούς.

Στη μείωση του εισοδήματος, τα λουκέτα, την υποχώρηση των επενδύσεων και την έξαρση των ακάλυπτων επιταγών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ.Δ.Ασημακόπουλος, την ανάγκη να υπάρξει και κοινωνική εκτός από αριθμητική προσέγγιση στη νέα σύμβαση τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ.Β.Κορκίδης ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ.Δ.Αρμενάκης είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπέρ του παγώματος των μισθών αλλά υπέρ της τόνωσης της κατανάλωσης μέσω αυξήσεων.

Ομάδα μελών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ μετά τη λήξη της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.