BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

"Επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής μετά το 1980"

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν επιδεινωθεί τα περισσότερα χρόνια από το 1980 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στην Κοπεγχάγη το Διεθνές Πρόγραμμα Γαιόσφαιρας-Βιόσφαιρας (IGBP), παρουσιάζοντας παράλληλα το Δείκτη Κλιματικής Αλλαγής.

Ο δείκτης - για τη δημιουργία του οποίου πηγή έμπνευσης στάθηκε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones - βασίζεται στις θερμοκρασίες του πλανήτη, την επέκταση των αρκτικών πάγων κατά τη θερινή περίοδο, τις συγκεντρώσεις διοξειδίου στην ατμόσφαιρα και τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας.

"Το κλιματικό σύστημα αλλάζει προς την κατεύθυνση ενός πλανήτη που γίνεται όλο και πιο θερμός", είπε η εκτελεστική διευθύντρια του IGBP κ. Ζίμπιλ Ζάιτσινγκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με το Δείκτη Κλιματικής Αλλαγής, η κλιματική αλλαγή επιδεινωνόταν κάθε χρονιά από το 1980 - χρονιά έναρξης συλλογής στοιχείων από δορυφόρους - μέχρι σήμερα, εκτός του 1982, 1992 και 1996, πιθανώς λόγω μεγάλων εκρήξεων ηφαιστείων εκείνες τις χρονιές (Μεξικό, Μονσεράτ και Πινατούμπο στις Φιλιππίνες, αντιστοίχως), που εκτίναξαν ψηλά στην ατμόσφαιρα μεγάλα νέφη σκόνης, κρύβοντας τον ήλιο και οδηγώντας σε πτώση της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες μπορούν στο μέλλον να συμπεριλάβουν στη διαμόρφωση του δείκτη και άλλους παράγοντες, όπως την αποδάσωση, την οξίνιση των ωκεανών ή τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, είπε η κ. Ζάιτσινγκερ.

Βελτιωμένη παραλλαγή του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Μία βελτιωμένη παραλλαγή του Πρωτοκόλλου του Κιότο θα αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους της μάχης κατά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έως το 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο κειμένου που επεξεργάσθηκε η Δανία, χώρα η οποία φιλοξενεί τις συναφείς συνομιλίες στην Κοπεγχάγη.

«Επιπλέον δεσμεύσεις από τις αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να λάβουν τη μορφή ενός ποσοτικοποιημένου περιορισμού των ρυπογόνων εκπομπών και σαφών στόχων για τη μείωση», τονίζεται στο κείμενο, που φέρει ημερομηνία 30 Νοεμβρίου.

Το ισχύον κείμενο του Κιότο επιβάλλει στα υπογράφοντα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές έως το 2012. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τα πλουσιότερα κράτη για συγκροτημένη προσπάθεια να "πνίξουν το Κιότο" μέσω της συγχώνευσής του με μία ξεχωριστή, νέα, συμφωνία εντός του ΟΗΕ, που θα περιλαμβάνει αδιακρίτως όλα τα κράτη.

ΗΠΑ: Ταμείο για τις φτωχές χώρες

Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν σε ένα ταμείο το οποίο θα βοηθάει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να καταβάλλει "αποζημιώσεις" για την εδώ και εκατονταετίες ρύπανση του πλανήτη από την ίδια με την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Αναγνωρίζουμε απολύτως τον διαχρονικό μας ρόλο στην εκπομπή αερίων στην ατμόσφαιρα, ως εκεί, αλλά απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε αίσθηση ενοχής ή τις αποζημιώσεις", δήλωσε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις κλιματικές αλλαγές Τοντ Στερν.

Σουηδία: 765 εκατ. ευρώ στις φτωχές χώρες

Η Σουηδία πρόκειται να συνεισφέρει έως 8 εκατ. κορώνες (765 εκατ. ευρώ) στις προσπάθειες της ΕΕ για να βοηθήσει τις πενέστερες χώρες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, ανακοινώθηκε σήμερα από σουηδικές κυβερνητικές πηγές στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Η βοήθεια αυτή θα διατεθεί μέσα στην περίοδο 2010-2012, τόνισε η Ρομπέρτα Αλένιους, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Φρανκ Ράινφελντ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, μία ημέρα πριν την σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που θα ασχοληθεί κατά κύριο βαθμό με τις κλιματικές αλλαγές.

Το ποσόν αυτό "αποτελεί τμήμα της άμεσης βοήθειας που προετοιμάζει η Ευρώπη", τόνισε η Αλένιους.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν από αύριο και την Παρασκευή να καταλήξουν σε μία συμφωνία για παροχή άμεσης ετήσιας βοήθειας ύψους δύο δισ. ευρώ προς τις φτωχές χώρες, αρχής γενομένης από το 2010 και για τρία χρόνια, προκειμένου να προσδώσουν κάποιου είδους κίνητρα στις συνομιλίες στα πλαίσια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Η αξιοπιστία της ΕΕ εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συνόδου των Βρυξελλών, καθώς η εκτέλεση μίας τέτοιας απόφασης προοιωνίζεται δύσκολη, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθων σφικτών προϋπολογισμών των κρατών μελών της.

Μάλιστα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Πολωνία είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχετικές συνομιλίες τον Οκτώβριο, αρνούμενες κάθε συγκεκριμένη αριθμητική δέσμευση για την ευρωπαϊκή συνδρομή προτού να γνωρίζουν ποιές είναι οι προθέσεις και των άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Μάλιστα ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Μικολάι Ντοβκελέβιτς είχε δηλώσει εμφατικά: "κανείς δεν θέλει να πληρώσει για την Κοπεγχάγη".

Πλωτά αιολικά πάρκα

Τη χρηματοδότηση δεκαπέντε ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Επιτροπή έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη δύο βιώσιμων τεχνολογιών οι οποίες θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς.

Τα έξι προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα , τα οποία θα στοιχίσουν συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ βρίσκονται στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι οι πρώτες στον κόσμο", πρόσθεσε ο κ. Πίμπαλγκς.

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να συγχρηματοδοτήσουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα τα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει συνολικά 12 τέτοιες εγκαταστάσεις μέχρι το 2015 ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμες μέχρι το 2020.

"Ήταν σημαντικό να ξεκινήσουμε. Και αν η σύνοδος της Κοπεγχάγης έχει αποτελέσματα, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα θα πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα" ανέφερε ακόμη ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια.

Εννέα εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 562 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορούν κυρίως τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

Τα χρήματα που χορηγούνται σήμερα αποτελούν μέρος ενός πακέτου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.