BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κοπεγχάγη:οι αναπτυσσόμενες χώρες ανοίγουν «πόλεμο» στη Δανία

Έντονη κριτική άσκησαν οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντίον της Δανίας, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για την αποκάλυψη ενός «μυστικού» προσχέδιου συμφωνίας που προωθεί η χώρα, το οποίο είναι προς όφελος των πλούσιων χωρών.

Το εν λόγω προσχέδιο χαρακτηρίστηκε από τις αναπτυσσόμενες χώρες ως «επικίνδυνο» για τα συμφέροντα τους, καθώς θέτει άνισα όρια στις κατά κεφαλήν εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ των φτωχότερων και πλουσιότερων κρατών.

Το εν λόγω «μυστικό» έγγραφο φέρεται να υποστηρίζει περισσότερο τους σκοπούς των πλούσιων χωρών και συζητήθηκε από ένα μικρό αριθμό χωρών την προηγούμενη βδομάδα.

Εκπρόσωποι αφρικανικών χωρών άσκησαν έντονη κριτική στο ρόλο της Δανίας, η οποία φιλοξενεί την εν λόγω σύνοδο.

Στο προσχέδιο, αποδυναμώνεται ο ρόλος του ΟΗΕ, όσον αφορά τους χερισμούς για την οικονομική ενίσχυση των φτωχότερων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, δημιουργεί μια νέα κατηγορία στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χαρακτηρίζει ως «οι πιο ευάλωτες χώρες».

Ακόμα θέτει άνισα όρια στις κατά κεφαλήν εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, για τις φτωχότερες χώρες είναι 1,44 τόνους μέχρι το 2050, ενώ για τις πλούσιες 2,67 τόνους.

Ο Antonio Hill εκπρόσωπος της OXFAM (ΜΚΟ για την εξάλειψη της φτώχειας), δήλωσε ότι το εν λόγω έγγραφο είναι απλώς ένα προσχέδιο, αλλά δυστυχώς υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών και «βλάπτει» τις φτωχότερες χώρες.

Όσον αφορά τις εκπομπές CO2, δεν αναφέρει πουθενά τις προτάσεις των επιστημόνων για μειώσεις κατά 40%, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.