BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

«Φρένο» στην αστυνομική αυθαιρεσία βάζει ο Χρυσοχοΐδης

Γραφείο αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας από ένστολους προτίθεται να δημιουργήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που παρουσίασε το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σκοπός του διατάγματος είναι διευκόλυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών αυθαιρεσίας από αστυνομικούς ή λιμενικούς υπαλλήλους και η αξιοκρατική αντιμετώπιση των καταγγελιών αυτών.

Οι καταγγέλλοντες πολίτες θα λαμβάνουν απάντηση εντός διαστήματος ενός μήνα, ενώ της καταγγελίας τους θα επιλαμβάνονται αρμόδια πειθαρχικά ή ποινικά όργανα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών. Δεν λέω ότι δεν θα έχουμε ξανά τέτοια περιστατικά. Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι».

Η στελέχωση του γραφείου θα γίνει με πολιτικό προσωπικό 30 ατόμων και με επικεφαλής πρώην Αεροπαγίτη.

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι εφεξής τα αστυνομικά όργανα θα φέρουν διακριτικά: «από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ, ενδεικτική της γραμμής που θα ακολουθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η αποπομπή δύο ειδικών φρουρών από το Σώμα για βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε μια 35χρονη μητέρα στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ο υπουργός επιλήφθηκε προσωρινά του θέματος τονίζοντας πως «οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως από το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τέρμα στην ανοχή οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.