BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Από την Τρίτη ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Αρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη οι εμβολιασμοί του υγιούς πληθυσμού για τη νέα γρίπη, που αφορούν στις ηλικιακές ομάδες από 6 μηνών έως 49 ετών. Ο εμβολιασμός των νηπίων από έξι μηνών και άνω αποφασίστηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Πανδημίας γρίπης, μετά από εξέταση των νεώτερων επιστημονικών δεδομένων παγκοσμίως, που επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και για αυτές τις ηλικίες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στον κατάλογο των θυμάτων της νέας γρίπης, έρχονται να προστεθούν ακόμα δυο άτομα, ένας 26χρονος με υπέρταση και παχυσαρκία και ένας 42χρονος με κύρωση ήπατος οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά από επιπλοκές που παρουσίασαν, στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν. Επιπλέον, άλλα 30 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης. Την ίδια ώρα, κρούσματα, από τη νέα γρίπη, έχουν παρουσιαστεί στο 12% των σχολείων της επικράτειας τα οποία με σύμφωνη γνώμη των καθηγητών των κατά τόπους Νομαρχιών και του υπουργείου Παιδείας παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά στην επιφυλακτικότητα με την οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το εμβόλιο οι γονείς, οι ειδικοί τονίζουν ότι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι απόλυτα ασφαλές και για τα βρέφη άνω των 6 μηνών. Το μόνο στο οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη είναι αν και για τα παιδιά ηλικίας ως 9 ετών θα χρειαστούν δύο δόσεις του πανδημικού εμβολίου. Αυτό αναμένεται να αποφασιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 7 Δεκεμβρίου.

Για αυτό το λόγο τα μέλη της εθνικής επιτροπής πανδημίας γρίπης ομόφωνα αποφάσισαν οι εμβολιασμοί του υγιούς πληθυσμού που αφορούν στις ηλικιακές ομάδες από 6 μηνών ως 49 ετών να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εμβόλιο είναι απαραίτητο για όσους είναι σε ανασοκαταστολή, ενώ επισημαίνουν ότι το πανδημικό εμβόλιο είναι ασφαλές και για τις έγκυες δευτέρου και τρίτου τριμήνου.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι γιατροί, αλλά και τα έλη της επιτροπής πανδημίας, ο χρόνος είναι περιορισμένος καθώς η κορύφωση της έξαρσης της νέας γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα είναι

6.120 ενώ εκτιμάται πως πάνω από 800 χιλιάδες έλληνες έχουν νοσήσει. Από αυτούς, σύμφωνα με τους ειδικούς οι 500 ως 600 χιλιάδες είχαν έντονα τα συμπτώματα και χρειάστηκε να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν τη γρίπη πολύ ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.