BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Γ. Παπανδρέου: "Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία"

Σκληρή κριτική ασκήθηκε από τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για τα όσα παρέλαβε η κυβέρνηση του -πρωτίστως στην Οικονομία- από τη Νέα Δημοκρατία. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση στην οποίαν παραλάβαμε την Οικονομία είναι τραγική. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις δεν μπορούσαν να προβλέψουν έλλειμμα 12,7% και την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση την έχει αποκλειστικά η ΝΔ., εξαιτίας των πολιτικών που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, αλλά και για το γεγονός ότι ήξερε αλλά απέκρυπτε από τους πολίτες την πραγματική κατάσταση", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον "Κόσμο του Επενδυτή", ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει κυβέρνηση υπό ομηρεία και αν χρειαστεί θα συγκρουστεί για να υπερασπιστεί τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας. Πρόσθεσε ότι την κρίση δεν θα πληρώσουν τα αδύναμα στρώματα.

Τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι

"Στέλνουμε μήνυμα σ' όλη την κοινωνία, σ' όλους τους πολίτες και ότι αυτήν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε".

Γιώργος Παπανδρέου
Όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι τις αρχές του 2010 θα μεριμνήσουμε, ώστε να τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας για τις πρώτες 100 ημέρες και υπογράμμισε ότι στηρίζουμε την ανάπτυξη με νοικοκύρεμα, αλλά χωρίς να πληρώσουν οι αδύναμοι την κρίση. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να ζητείται σήμερα από μια κυβέρνηση 100 ημερών ν' απολογείται γι' αυτά. Οι τράπεζες διεθνώς είναι και αυτές υπόλογες για την κρίση -μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν. Επεσήμανε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει σήμερα να γίνει εγγυητής της κοινωνικής συμφωνίας που έχει ανάγκη η χώρα και πρόσθεσε, επιπλέον, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και ούτε θα επιτρέψω να γίνει κράτος.

Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία. Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Δήλωση Γ. Παπανδρέου στον Κόσμο του Επενδυτή "Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία. Εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας". Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή" ερωτηθείς σχετικά με την αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι σε καμιά περίπτωση «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα".
"Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε 'κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων'» τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι "αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται γι' αυτή".

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, "αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να απαιτούν από μια νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδίως τον τελευταίο χρόνο". Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, συνιστά και "αντιδημοκρατική αντίληψη καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε μια συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μια άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη".

Συνεργασία για την προστασία των Πρεσπών
"Οι τρεις πρωθυπουργοί στείλαμε μία κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Δανό πρωθυπουργό για την βούλησή μας να υπογράψουμε και επισήμως οι τρεις χώρες μία συμφωνία για την ανάπτυξη των Πρεσπών, με τρόπο που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αναδεικνύει την περιοχή αυτή, σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας, αλλά και ήπιας και ουσιαστικής ανάπτυξης, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τέτοιες περιοχές, για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνεργασία μας ευρύτερα στα Βαλκάνια", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πύλη Πρεσπών, μετά την τριμερή συνάντηση του ιδίου και των πρωθυπουργών Αλβανίας και ΠΓΔΜ και τις διμερείς επαφές που είχε ξεχωριστά χθες με τους κυρίους Μπερίσα και Γκρουέφσκι αντιστοίχως.

"Περάσαμε το μήνυμα στα Βαλκάνια και την ΕΕ ότι αυτή η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε στην Πράσινη Ανάπτυξη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το τρίτο μήνυμα "είναι ότι η Ελλάδα θέλει και παίρνει πρωτοβουλία, ώστε το 2014 να είναι χρονοδιάγραμμα - ορόσημο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ".

Αντιδράσεις

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει ότι: "Η οικονομική κρίση αποκαλύπτει ότι κερδοσκοπική-παρασιτική δράση δεν έχουν μόνο κάποιοι κακοί επιχειρηματίες, όπως ισχυρίζεται τώρα ο πρωθυπουργός, αλλά όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε είναι στην πράσινη οικονομία είτε σε άλλο τομέα. Συνένοχη σε αυτό είναι η στρατηγική της ΕΕ την οποία έχουν συναποφασίσει και την υλοποιούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Ο μόνος τρόπος για μην πληρώσει ο λαός και τις συνέπειες της κρίσης είναι να ξεσηκωθεί για να αποκρούσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα και να ανατρέψει την πολιτική τους".

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Από το παραμύθι της ελληνικής οικονομίας έλειψε ο "δράκος", δηλαδή οι κακοί κερδοσκόποι. Αντί να εφευρίσκουμε "δράκους" για να τους κυνηγάμε, να επιστρατεύσουμε όσα υπολείμματα αποφασιστικότητας υπάρχουν για να βγάλουμε την χώρα από την οικονομική καχεξία. Χρειάζονται έργα και όχι λόγια".

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: "Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να υιοθετήσει πλήρως το φόβητρο της χρεοκοπίας προκειμένου να χαμηλώσει τις προσδοκίες των πολιτών και να προλειάνει το έδαφος για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να αντιμετωπίσει την κερδοσοκοπία. Η κυβέρνηση έχει όμως βαριά ευθύνη γιατί έχει αποδεχθεί και συνοικοδομήσει ένα πολιτικό πλαίσιο που δένει τα χέρια στη χώρα μας. Το πολιτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, που δεν επιτρέπει στη χώρα μας να δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι έτσι είναι έρμαιη στις κερδοσκοπικές διαθέσεις αλλά και στις διαθέσεις όλων όσων στην Ε..Ε θέλουν η χώρα μας να γίνει το πειραματόζωο ίσως και προς γνώση και συμμόρφωση άλλων χωρών.
Ο Πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως δραστήριος Υπουργός Εξωτερικών και να αναλάβει ρόλο Πρωθυπουργού που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει να αντιστρέψει το βέλος των πιέσεων προς την Ε.Ε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.