BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού

Tη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 25χρονου που έχασε τη ζωή του στο Βύρωνα, όταν βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αστυνομικών και κακοποιών, εξέφρασε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τα δραματικά γεγονότα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η πολιτεία θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της απέναντί τους.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Στο Βύρωνα δόθηκε μία κρίσιμη μάχη, δυστυχώς με βαρύ τίμημα.
«Θα τεθούν σε εφαρμογή όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις για την αποζημίωση θυμάτων από εγκλήματα βίας, δηλαδή η εκτός διαδικασίας και κατ' εξαίρεση πρόσληψη μέλους της οικογένειας στην ΕΛ.ΑΣ. και βεβαίως θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται από τους νόμους» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 25χρονος. Επεσήμανε όμως, ότι στο περιστατικό αυτό δεν υπήρξε ούτε κατά διάνοια αστυνομική αυθαιρεσία.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν πειθαρχικές ευθύνες απάντησε, ότι «διεξάγεται από τη δικαιοσύνη προανάκριση για να υπάρξει άπλετο φως».

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που καλπάζει, ο υπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ότι: μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν δημιουργηθεί ομάδες αστυνόμευσης για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών με 2.000 αστυνομικούς και 1.000 μοτοσικλέτες. Επίσης θα έχουν στελεχωθεί πλήρως οι 5 υποδιευθύνσεις και τα 96 Τμήματα Ασφαλείας στην Αττική.

Για την εκπαίδευση των αστυνομικών εξήγγειλε ριζική αλλαγή, με τη θέσπιση ετήσιας πρακτικής άσκησης, αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών με έμφαση στην πρακτικοποίηση των γνώσεων, βελτίωση και αύξηση των σκοπευτηρίων και θέσπιση 5ετούς μάχιμης υπηρεσίας μετά τις σχολές.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι συζήτησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης την επανεξέταση του νομικού πλαισίου που διέπει την οπλοκατοχή, ώστε να μετατραπεί το αδίκημα από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ν.Δ.: Υπάρχει μείζον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα συλληπητήριά του για το θάνατο του 25χρονου εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το μήνυμα του κ. Παπούλια έχει ως εξής: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό ενός αθώου συμπολίτη μας. Στην οικογένεια του Nikollas Todi και στους δικούς του ανθρώπους μεταφέρω την αμέριστη συμπαράστασή μου και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Στο μεταξύ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας, χαρακτήρισε αποσπασματικά και ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός.


Ν. Δένδιας: Ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοινώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Επιτέλους, μετά από σχεδόν πέντε μήνες καυχησιολογίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μείζον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Τα μέτρα, όμως, που εξαγγέλλει είναι αποσπασματικά, ανακοινώνονται υπό το κράτος της συγκυρίας και είναι εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Οι αλλαγές που πραγματικά απαιτούνται, απέχουν πολύ από τις "ασπιρίνες" που προτείνει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης».

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσει την ονομασία του. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες που υφίσταται, η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη και βαναυσότερη από κάθε άλλη φορά», παρατήρησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αϊβαλιώτης, με απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, σε κάθε αστυνομικό που τραυματίζεται κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του, θα του χορηγείται οικονομική βοήθεια ίση με δύο μισθούς, αρχής γενομένης από τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά.

Εννιά σφαίρες δέχθηκε ο 25χρονος - Από όπλο αστυνομικού κατά πάσα πιθανότητα οι βολές

Εννέα τραύματα από σφαίρες μέτρησε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης στη σορό του άτυχου Βορειοηπειρώτη, που σκοτώθηκε προχτές στο Βύρωνα, κατά τη διάρκεια της ένοπλης συμπλοκής μεταξύ αστυνομικών της Ασφάλειας και των δύο αδίστακτων Αλβανών κακοποιών. Τα τραύματα είναι από εννιάρι πιστόλι. Τα τέσσερα από αυτά ήταν τυφλά και τα πέντε διαμπερή στο θώρακα και στο κεφάλι.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι προέρχονται από το όπλο του αστυνομικού, που πυροβολούσε τον ταμπουρωμένο στο φούρνο κακοποιό. Ωστόσο, αυτό θα εξακριβωθεί από τη βαλλιστική εξέταση στις βολίδες, που έχουν σταλεί ήδη στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, να δικαιολογήσουν την επιχείρηση των αστυνομικών στο Βύρωνα, που κατέληξε στο θάνατο του 25χρονου Βορειοηπειρώτη, Νίκολας Τόντι, προσπάθησαν, χθες, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τους δύο ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί δεν βρίσκονταν στο Βύρωνα για να συλλάβουν τους συγκεκριμένους κακοποιούς, αλλά για να εντοπίσουν το κρησφύγετό τους.

Αρχικά, οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί υποστήριξαν ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δεν γνώριζαν ότι οι ληστές που αναζητούσαν στο Βύρωνα ήταν οι δράστες του αφοπλισμού των δύο αστυνομικών, που είχε γίνει το προηγούμενο βράδυ πίσω από την εφορία Αμαρουσίου.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας όμως παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι, από τις περιγραφές των δύο αστυνομικών που αφοπλίστηκαν, είχαν σοβαρές υπόνοιες ότι πιθανόν να είναι τα ίδια άτομα.

Υποστήριξαν ακόμα ότι η εμπλοκή με τους κακοποιούς ήταν αναγκαστική. Οπως είπαν, οι αστυνομικοί είδαν ένα κλεμμένο κόκκινο αυτοκίνητο, που έμοιαζε με κάποιο που είχε χρησιμοποιηθεί σε δύο πρόσφατες ληστείες, και αποφάσισαν να επέμβουν, χωρίς να γνωρίζουν αν επρόκειτο για τους κακοποιούς τους οποίους αναζητούσαν.

Σύμφωνα με την περιγραφή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Ελ. Οικονόμου, οι αστυνομικοί μπλόκαραν το αυτοκίνητο και ζήτησαν από τους επιβάτες να παραδοθούν. Ο συνοδηγός πετάχτηκε έξω πυροβολώντας, αλλά οι αστυνομικοί τον τραυμάτισαν και τον συνέλαβαν αμέσως.

Ο οδηγός έτρεξε προς το διπλανό αρτοποιείο, αλλά, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., δεν μπορούσαν να τον πυροβολήσουν από πίσω, τη στιγμή που δεν τους είχε πυροβολήσει αυτός.

Οταν ταμπουρώθηκε στο αρτοποιείο όμως, άνοιξε πυρ εναντίον του αστυνομικού που τον ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει συντριπτικό τραύμα στο πόδι. Παράλληλα, άρχισε να ρίχνει χειροβομβίδες.

Την ώρα εκείνη, πετάχτηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά ο 25χρονος, προφανώς επειδή φοβήθηκε και ήθελε να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να δεχτεί τις σφαίρες.

Με άδεια και απόδραση ήταν έξω οι δράστες

Ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων κακουργηματικού και πλημμεληματικού βαθμού ασκήθηκε, χθες, κατά των δύο Αλβανών κακοποιών, που συνελήφθησαν στο Βύρωνα, μετά την αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς.

Παράλληλα, με χθεσινή παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών Λάρισας και Θηβών, ζητείται:

- Να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του ενός εκ των δύο ληστών από το Αστυνομικό Τμήμα της Θήβας, όπου εκρατείτο προς μεταγωγή.

- Να γίνει έρευνα για τη νομιμότητα ή μη της χορήγησης πενθήμερης άδειας στο δεύτερο ληστή από τις φυλακές Λάρισας, όπου εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Ειδικότερα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες από τον εισαγγελέα αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, απόπειρας ανθρωποκτονίας που αφορά ληστεία που είχαν διαπράξει στο Ναύπλιο, διακεκριμένων κλοπών, αποδράσεων και διακεκριμένης κατοχής όπλων και εκρηκτικών.

Ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Σάκης Κεχαγιόγλου, εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του 25χρονου πολίτη και «τη λύπη και συντριβή» των εντολέων του, οι οποίοι, όπως είπε, ισχυρίζονται πως «δεν έχουν ευθύνη για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου».

Σύμφωνα με το δικηγόρο, οι δύο κακοποιοί υποστηρίζουν ότι ο 25χρονος δεν πέθανε από δικά τους πυρά, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα αποδειχθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ομολογούν τις ληστείες και υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί, χωρίς να προειδοποιήσουν για τις ιδιότητές τους, άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Σύμφωνα με το δικηγόρο, οι δύο δράστες έριξαν χειροβομβίδες τη στιγμή που στην περιοχή δεν υπήρχε κανένας πολίτης και μετά από λίγο είδαν τον 25χρονο να πέφτει κάτω.

Μάλιστα, όπως είπε, ο ένας εκ των δύο Αλβανών κακοποιών αισθάνεται υπεύθυνος για το θάνατο του 25χρονου και για το λόγο αυτό «προτίθεται να αναλάβει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια να μεγαλώσει το παιδί του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.