BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Εκτός ελέγχου οι αγρότες


■Ξέφυγαν οι αγρότες, ανήμπορη να αντιδράσει η κυβέρνηση.

■Σε γενική παράλυση η χώρα, ενισχύονται τα μπλόκα, τεράστιες οι ζημίες στην οικονομία.

- Στο κενό ο διάλογος στο Ζάππειο, καθώς οι αγρότες δηλώνουν ότι, αν δεν πάρουν έστω και ελάχιστη ενίσχυση, δεν πρόκειται να φύγουν από τα μπλόκα, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, ρητά και κατηγορηματικά, ότι χρήματα δεν υπάρχουν.

- Περισσότερα από 4.800 τρακτέρ έχουν αποκλείσει πλέον και τις τελευταίες διόδους κυκλοφορίας των οχημάτων.

- Στο... Κολωνάκι διαδήλωσαν 250 αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα.


- Αποχώρησε από τον διάλογο η Νέα Δημοκρατία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συμμετοχή των αγροτών.

Ο Μπούτας πάτησε το Κολωνάκι!

Τα ρέστα τους παίζουν οι αγρότες μετά και την άκαρπη κυριακάτικη συνάντηση εκπροσώπων τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Από χθες πύκνωσαν τα μπλόκα, καθώς ξεπερνούν τα 4.800 τα τρακτέρ που βρίσκονται στο εθνικό δίκτυο Αθήνας-Έβρου, κλείνοντας πλέον και τις ελάχιστες διόδους κυκλοφορίας των οχημάτων.
Γέφυρες επικοινωνίας δεν υπάρχουν, καθώς χωρίς τους αγρότες που εκπροσωπούν τα μπλόκα πραγματοποιείται από χθες στο Ζάππειο ο διήμερος διάλογος για την αγροτική οικονομία. Το αδιέξοδο είναι εμφανές στις εκατέρωθεν δηλώσεις αγροτών και υπουργού και, όπως όλα δείχνουν, η δεύτερη εβδομάδα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα εξελιχθεί σε μια παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα.
Από τις δηλώσεις των αγροτών προκύπτει ότι, εάν δεν πάρουν έστω και ελάχιστη ενίσχυση, δεν πρόκειται να φύγουν από τα μπλόκα. Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού και της αρμόδιας υπουργού, το ξέκοψε ρητά και κατηγορηματικά, ότι χρήματα δεν υπάρχουν.
Σε αυτό το κλίμα άρχισε χθες στο Ζάππειο η διημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το αγροτικό, χωρίς την παρουσία των αγροτών, ενώ αποχώρησε και ο εκπρόσωπος αγροτικού της ΝΔ Γ. Κασαπίδης.

Διαδήλωσαν στο... Κολωνάκι
Προηγουμένως περίπου 250 αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα προσπάθησαν να φθάσουν έως το Ζάππειο, για να διαδηλώσουν, αλλά άνδρες των ΜΑΤ τους σταμάτησαν στη λεωφόρο Αμαλίας. Από εκεί αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον Ευ. Μπούτα πήγε στην πλατεία Κολωνακίου, όπου διαδήλωσε φωνάζοντας συνθήματα. Κατόπιν αποχώρησαν όλοι μαζί επιστρέφοντας στο μπλόκο.

Επιδοτήσεις και επιστροφή ΦΠΑ
Κατά την έναρξη της διαδικασίας του Ζαππείου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις θεσμικές αλλαγές σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες.
Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:
- Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι οι επιδοτήσεις του 2010 θα δοθούν μέσα στο χρόνο, ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.
- Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.
- Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των “ελληνοποιήσεων”. Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για τον εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.
- Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη τόνισε ότι “η σύγκρουση με τα κάθε είδους συμφέροντα έχει αρχίσει” και ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά θα ωφελήσουν τον καταναλωτή και θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα. “Σύντομα το μέτρο αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος θα επεκταθεί και στα τυροκομικά προϊόντα”, τόνισε η υπουργός.

Αποχώρησε η ΝΔ
Μικροένταση υπήρξε όταν ο εκπρόσωπος αγροτικού της ΝΔ Γ. Κασαπίδης ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τον διάλογο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συμμετοχή των αγροτών. “Είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες. Αποχωρούμε από μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπου δεν συμμετέχουν οι έχοντες το πρόβλημα, για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υλοποιήσει τουλάχιστον τις προεκλογικές της δεσμεύσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Άμεση υπήρξε η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη: “Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει έναν άκρατο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, έχει χάσει την μπάλα”.

■Μπλόκο των ΜΑΤ στη Θέρμη. Δεν τα κατάφεραν αγρότες της Νέας Τρίγλιας και της Γαλάτιστας να εισέλθουν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη με στόχο να διαδηλώσουν μπροστά από το κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης λόγω του... μπλόκου που τους έστησαν άνδρες των ΜΑΤ στην αερογέφυρα της Θέρμης. Οι αγρότες της Χαλκιδικής με 40 τρακτέρ προσπάθησαν να αποφύγουν το μπλόκο των ΜΑΤ παρακάμπτοντας από παράδρομους. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν ίστασαν να κόψουν ακόμη και δένδρα που στάθηκαν εμπόδια στο διάβα τους! Τελικά αποτράπηκε η είσοδός τους στην πόλη και αυτοί επέστρεψαν στο μπλόκα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.