BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στο έλεος των διεθνών τοκογλύφων η χώρα


Με υπέρμετρο κόστος κατάφερε χθες να δανειστεί το ελληνικό δημόσιο περίπου 8 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, προχωρώντας σε κοινοπρακτική έκδοση πενταετών ομολόγων.
Η αιτία για την εξέλιξη αυτή δεν ήταν μόνο τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και τα διαδοχικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο για πιθανή ελληνική χρεοκοπία, τα οποία μπορεί μεν να αποδεικνύονται ψευδή, αλλά συμβάλλουν τα μέγιστα στη διευκόλυνση διεθνών κερδοσκοπικών παιχνιδιών με το ανέβασμα των διαφορών επιτοκίων (spreads) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων.
Το πρόσθετο κόστος που θα υποχρεώνεται πλέον να καταβάλλει το ελληνικό κράτος σε τόκους, για να αποπληρώνει τα ομόλογα που εκδίδει, φθάνει τα 700-760 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι τα επιτόκια των προσφορών που έγιναν δεκτές από τις έξι ανάδοχες τράπεζες κατά τη χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση των πενταετών ομολόγων ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ 6,2%-6,3%, ενώ στην προηγούμενη έκδοση, πριν από οκτώμισι μήνες είχαν διαμορφωθεί στο 4,988%, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1,2%-1,3%, η δε πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου από την αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων του κατά μία ποσοστιαία μονάδα υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Έγιναν... ανάρπαστα
Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν γίνει πλέον πολύ ελκυστικά, εξ ου και έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 5-8 φορές το ποσό των 3-5 δισ. ευρώ που αναζητούσε αρχικά το δημόσιο.
Θετικό χαρακτηρίζεται από τους οικονομικούς αναλυτές το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε, έστω και με αυτό το υψηλό επιτόκιο, σε μια περίοδο που αμφισβητείται ανοικτά από τις αγορές ακόμη και η δυνατότητα να δανειστεί. Καλά σχεδιασμένη χαρακτηρίζεται και η έκδοση, καθώς οι έξι ανάδοχοι (ελληνικές και ξένες τράπεζες) προσέγγισαν πολλούς πελάτες τους, ενώ αγόρασαν και οι ίδιες πενταετή ομόλογα για τα δικά τους χαρτοφυλάκια.
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει από την έκδοση κοντά στα 8 δισ. ευρώ, ενώ η μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των επενδυτών αναμένεται να οδηγήσει τις επόμενες ημέρες σε πτώση των spread αλλά και των ασφαλίστρων. Χθες οι διαφορές επιτοκίων (spreads) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων έφθασαν τις 301 μονάδες βάσης (3,01%) στα δεκαετή ομόλογα, τις 358 μ.β. (3,58%) στα επταετή, τις 365 μ.β. (3,65%) στα πενταετή, τις 520 μ.β. (5,2%) στα τριετή και τις 445 μ.β. στα διετή.

Οι κίνδυνοι
Σε χθεσινή της έκθεση η Morgan Stanley αναφέρει ότι “η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί, πριν αρχίσει να βελτιώνεται”. Ο διεθνής οίκος τονίζει ακόμη ότι “οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοούν το ενδεχόμενο των ακραίων σεναρίων, τα οποία ωστόσο απαιτούν ψύχραιμη ανάλυση”, ενώ χαρακτηρίζει “εξαιρετικά απίθανο”, το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης και θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Ελλάδα πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη μελλοντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει επίσης “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος που αφορά την εφαρμογή τους παραμένει υψηλός. Αν η σύσφιξη εφαρμοστεί πλήρως, η οικονομία πιθανότατα θα διολισθήσει σε βαθιά ύφεση. Αν όμως η Ελλάδα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας, σημειώνεται στην έκθεση, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης πιθανότατα θα ανακάμψει μακροπρόθεσμα και οι δημοσιονομικές ισορροπίες θα ενδεχομένως να αποκατασταθούν ταχύτερα.

Περικοπές 3 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες

Προληπτικές περικοπές 3 δισ. ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες του φετινού κρατικού προϋπολογισμού αποφάσισε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υλοποιώντας άμεσα τη δέσμευση που είχε αναλάβει μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας για δημιουργία αποθεματικού ύψους 10% επί των δαπανών του προϋπολογισμού με ίσου ποσοστού μείωση των πιστώσεων των υπουργείων, πλην αυτών που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και τόκους δημοσίου χρέους.
Οι περικοπές αφορούν:
- 1,555 δισ. ευρώ από πιστώσεις που προορίζονταν για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία
- 951 εκατ. ευρώ από πιστώσεις που προορίζονταν να διατεθούν για λειτουργικές δαπάνες δημοσίων υπηρεσιών και φορέων (επιχορηγήσεις, έξοδα λειτουργίας, συντήρησης κ.λπ.).
- 571 εκατ. ευρώ, από πιστώσεις που προορίζονταν για λοιπές ανάγκες του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.