BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κοπεγχάγη: βαλτώνουν οι διαπραγματεύσεις;


Βαλτώνουν οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη, ενώ το «όνειρο» μιας δεσμευτικής συμφωνίας πιθανότατα θα μετατεθεί για το 2010.


Βασική αιτία αποτελεί η στάση της Δανίας, στην οποία πραγματοποιείται η Σύνοδος, καθώς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την προεδρία της για να προωθήσει τα δικά της προσχέδια χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα κράτη.

Ως εκ τούτου πολλές χώρες υποστήριξαν ότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύει τα προσχέδια που παρουσιάστηκαν από τις δυο ad hoc επιτροπές της Συνόδου.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για το κλίμα, Ίβο ντε Μπορ, τόνισε ότι τα δυο προσχέδια των επιτροπών αποτελούν «μόνο τη βάση για τις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν να παραταθεί η ισχύς του Πρωτόκολλο του Κιότο, της μοναδικής δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα.

Στο μεταξύ κατά την ομιλία της στη Σύνοδο η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται το σχέδιο για χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Ίβο ντε Μπορ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρώντας ότι η αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας είναι ουσιαστικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.