BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Εφαρμόσιμο αντικαπνιστικό νόμο θέλει το υπουργείο Υγείας

Νέο θεσμικό βελτιωμένο και εφαρμόσιμο πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιος χώρους προανήγγειλε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά την διάρκεια της παρουσίασης της ενημερωτικής καμπάνιας για την διακοπή του καπνίσματος από το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη του καπνίσματος καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχρακη.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά και στο κάπνισμα, αφού οι ελληνίδες καπνίζουν περισσότερο από τις υπόλοιπες ευρωπαίες, ενώ υψηλά ποσοστά εμφανίζουν και οι νέοι ηλικίας 15 έως 35 ετών.
Ο κ. Μπεχράκης ζήτησε την άρση όλων των εξαιρέσεων του νέου αντικαπνιστικού νόμου που εφαρμόζεται στην χώρα μας από την 1η Ιουλίου , την αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων και την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επίσης, αναφερόμενος στην εκστρατεία, επεσήμανε ότι η διαδικτυακή καμπάνια της ευρωπαϊκής ένωσης Χελπ, στοχεύει στην σωστή ενημέρωση των νέων. Για φέτος η επίσημη ιστοσελίδα εγκαινιάζει μία σειρά από βίντεο που 8α καταδεικνύουν τα προβλήματα τόσο των ενεργών όσο και των παθητικών καπνιστών.
Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν αρκούν μόνο τα μέτρα που λένε οι ειδικοί, ειδικά όταν αυτά εφαρμόζονται μόνο κατά περίπτωση. Η ενημέρωση του πληθυσμού για τους κινδύνους του καπνίσματος είναι εξίσου σημαντική.
Για το λόγο αυτό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή.
Αναφερόμενη στις δύο πτυχές της πρωτοβουλίας για τον περιορισμό του καπνίσματος, η υπουργός είπε μεταξύ άλλων: Η μια πτυχή είναι το θεσμικό πλαίσιο. Και το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται και πως μπορεί τελικά με τον καλύτερο τρόπο τελικά να εφαρμόζεται και όχι να βάζουμε απλώς έναν καλό στόχο.
Τώρα αξιολογούμε ακριβώς πως μπορούμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο να το βελτιώσουμε και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε.
Το δεύτερο σκέλος μιας τέτοιας πολιτικής δεν είναι μόνο όμως το διοικητικό μέτρο, και το ανέφερε πριν ο κύριος Μπεχράκης πολύ σωστά. Είναι η συνείδηση που αναπτύσσεται, είναι τα πρότυπα που επιβάλλονται στη κοινωνία .Είναι η ενημέρωση που υπάρχει.
Πηγή:
http://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.