BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος αρχιζει μεταξύ Δήμου Λαγανά και Πάρκου

Από την "ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ" :

Πόλεμος φαίνεται ότι ξεκινά μεταξύ του Δήμου Λαγανά και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, αφού η δημοτική αρχή έχει γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων τόσο για την συμπεριφορά της διοίκησης, όσο όμως και για τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται στις παραλίες ωοτοκίας.
Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί ότι όλο αυτό το διάστημα… υποβόσκει μια κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, μιας και το Πάρκο έστειλε, σύμφωνα με τον κ. Κομιώτη, εξώδικα για τα αδέσποτα ζώα, για τα άλογα και για τα οχήματα. Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης απαγόρευσε στον Δήμο Λαγανά να απομακρύνει τα φύκια από την παραλία του Καλαμακίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφήμιση της περιοχής, αλλά και της Ζακύνθου.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι, κάτι που φρόντισε να επισημάνει με δηλώσεις του στην “Ημέρα” ο Δήμαρχος Λαγανά, Διονύσης Κομιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι του χρόνου δεν πρόκειται να περάσουν οι κατακτητικές τάσεις του Φορέα Διαχείρισης και προανήγγειλε κινητοποιήσεις.
“Του χρόνου θα αλλάξουν τα πράγματα στις παραλίες ωτοκίας, διότι η δημοτική αρχή και οι δημότες είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε λύσεις για θέματα, τα οποία βλάπουν σοβαρά τον τουρισμό μας και την ανάπτυξη. Δεν επιτρέπεται να διώχνουν τους επισκέπτες από τις παραλίες πριν από τη δύση του ηλίου. Από ΄κει και πέρα, ο Δήμος Λαγανά δέχθηκε εξώδικα από το Θαλάσσιο Πάρκο για τα αδέσποτα σκυλιά, για τα άλογα, καθώς και για τα οχήματα και από την άλλη δεν μας αφήνουν να απομακρύνουμε τα φύκια από την παραλία του Καλαμακίου. Όλο το καλοκαίρι επικρατούσε έντονη δυσοσμία, με συνέπεια να δυσφημείται ο Δήμος μας και η Ζάκυνθος. Με το έτσι θέλω εφαρμόζουν αυτό το τερατούργημα, που ονομάζεται Προεδρικό Διάταγμα. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τον Φορέα Διαχείρισης, όμως επισημαίνω ότι του χρόνου δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τις κατακτητικές τάσεις. Οι Καλαμακιώτες δεν θα γίνουν ξανά επαίτες για μια ξαπλώστρα! Είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις, διότι δεν πάει άλλο” υπογράμμισε ο κ. Κομιώτης.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της νέας υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία σημείωσε ότι στη Ζάκυνθο θα δημιουργηθεί ένας “πράσινος” Δήμος. Ο κ. Κομιώτης υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις προκλητικές δηλώσεις και να εφαρμόσουν ανθρωποκεντρική πολιτική.
“Πριν η Πολιτεία φτιάξει πράσινους Δήμους, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσει την ψυχική ηρεμία των πολιτών της. Το 1989 άρχισε η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, που όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι ένα τερατούργημα. Οι κάτοικοι των Δήμων Λαγανά και Ζακυνθίων είναι εγκλωβισμένοι, αφού έχει δεσμευθεί η περιουσία τους. Αντί η Πολιτεία να συζητήσει με τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το τί πρέπει να γίνει, οι κυβερνώντες προτιμούν να κάνουν πομπώδεις εξαγγελίες και να αναλύουν μεγαλεπίβολα σχέδια, τα οποία δεν είναι εναρμονισμένα με την Ελληνική, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η Ελλάδα “σπάει τα μούτρα της” συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αρκετοί πολίτες έχουν δικαιωθεί και τώρα το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους καταβάλλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα μας ξεφτιλίζεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και οι κυβερνώντες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να φτιάξει ένα Θαλάσσιο Πάρκο, που θα βασίζεται στην αρμονική συμβίωση των κατοίκων με την χελώνα. Είναι απαραίτητο να συνταχθεί μια καινούρια περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα αποκαθιστά τις αδικίες που έχουν γίνει σε βάρος των πολιτών. Αυτά, λοιπόν, πρέπει να γίνουν, και όχι να ισχυρίζονται ότι θα φτιάξουν πράσινους Δήμους. Δεν είμαστε αντίθετοι με την πράσινη ανάπτυξη, όμως δεν μπορούν να γίνουν οικολογικές παρεμβάσεις όταν δεν έχουν αποκατασταθεί οι καλές σχέσεις με τους πολίτες. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, δεδομένου ότι δεσμεύει περιουσίες, δίχως να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες” ανέφερε ο κ. Κομιώτης.

Αντίδραση για την επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση
Στη συνέχεια, ο κ. Κομιώτης στάθηκε ιδιαίτερα και στην επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία στη Ζάκυνθο θα μείνει μόνο ένας Δήμος.
Ο Δήμαρχος Λαγανά εξέφρασε την αντίθεσή του και τόνισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο “Καποδίστριας 2”, εφόσον δεν υπάρξουν οικονομικές εγγυήσεις.
“Η μεταρρύθμιση με τον “Καποδίστρια 1” ήταν αποτυχημένη. Το ίδιο θα συμβεί και με τον “Καποδίστρια 2”. Οι Δήμαρχοι της Ζακύνθου είμαστε εναρμονισμένοι με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ. Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη δημιουργία ενός μόνο Δήμου στη Ζάκυνθο. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και κάποιες οικονομικές εγγυήσεις. Το κράτος δεν μας έχει στείλει ούτε τους ΚΑΠ, προκειμένου να πληρώσουμε τους εργαζόμενους. Θεωρώ πως τα όσα προωθούνται, στερούνται σοβαρότητας. Πώς θα εξυπηρετείται ο κάτοικος της Αναφωνήτριας, όταν μείνει ένας Δήμος στο νησί μας;” τόνισε ο Δήμαρχος Λαγανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.