BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δήμος Αθηναίων: συναυλία για το έτος Frederyk Chopin

Η Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων με τη σύμπραξη του σολίστ Δημήτρη Σγούρου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, και ώρα 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την εναρκτήρια Συναυλία για το έτος Frederyk Chopin, όπως έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως το 2010, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Πολωνού συνθέτη και πιανίστα.
Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τη Μεγάλη Συναυλία θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.
Με την ευκαιρία της Συναυλίας, που αποτελεί πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο Πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων Γιώργος Κατσαρός και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς παραχώρησαν την Πέμπτη Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά.
Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο σολίστ Δημήτρης Σγούρος, ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα Michal Klinger και ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Γιώργος Αρσένης.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων, μαέστρος Γιώργος Κατσαρός, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Από καιρό ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης είχε την ιδέα να αφιερώσουμε μια εκδήλωση στο Ίδρυμα Αστέγων, όπου γίνεται αξιόλογο έργο από τον Πρόεδρό του Λευτέρη Σκιαδά και το Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος. Συνεννοηθήκαμε λοιπόν και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μία εκδήλωση με δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της κλασικής μουσικής, τον αρχιμουσικό Λουκά Καρυτινό και τον διεθνούς φήμης πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, ο οποίος είναι από τους ανθρώπους που όλη η Ελλάδα και όχι μόνο θαυμάζει.
Είναι πολύ σημαντικό για μας, για το Δήμο Αθηναίων, τα Μουσικά Σύνολα και τη Συμφωνική μας Ορχήστρα, ότι η πρώτη συναυλία για το Έτος Chopin πραγματοποιείται στη χώρα μας, και μάλιστα από Έλληνες καλλιτέχνες. Πιστεύω ότι θα είναι μια βραδιά αξέχαστη, από τις ωραιότερες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με το Δήμο της Αθήνας από τον καιρό που αναλάβαμε».
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Λευτέρης Σκιαδάς τόνισε:
«Όσοι ζουν την καθημερινότητα στο Ίδρυμα Αστέγων, όπου καθημερινά σιτίζονται και εξυπηρετούνται περίπου 4.500 άνθρωποι και στεγάζονται 180, ίσως να παραξενεύονται που ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Έτος Chopin στη χώρα μας με εκδήλωση που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αναξιοπαθούντων της πόλης μας. Εμείς όμως θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή, τέτοιες συναυλίες, ο Πολιτισμός, η παραγωγή τέχνης, τα μεγάλα αυτά αγαθά, να τίθενται στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Το γεγονός ότι ο Πολιτισμός υπηρετεί την Κοινωνία, για εμάς δεν δείχνει μόνο την ευαισθησία των ανθρώπων που αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια, αλλά κάτι περισσότερο. Ότι είμαστε έτοιμοι όλοι μαζί, κοινωνία, άνθρωποι της Τέχνης και της οικονομίας, να «βάλουμε πλάτη» για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.
Γι’ αυτό το λόγο είμαστε ευγνώμονες στον κ. Καρυτινό και στον κ. Σγούρο και ιδιαίτερα στο μαέστρο μας τον Γιώργο Κατσαρό, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος να ενισχύσει το έργο του Ιδρύματος Αστέγων. Ευγνώμονες στις γυναίκες του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος και στους περίπου 1.800 ανθρώπους που μέχρι σήμερα, και με κάθε τρόπο, βοηθούν τη λειτουργία του Ιδρύματος.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έχει ξεδιπλώσει το όνειρό του από το Γενάρη του 2007. Όσοι έχουμε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα, ένα δίχτυ προστασίας για εκείνους που δεν έχουν. Να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό, ώστε κανένας συνάνθρωπός μας να μη βρίσκεται 365 μέρες το χρόνο εκτός καθημερινότητας, εκτός ζωής, εκτός πραγματικότητας».
Τη σημασία της Συναυλίας υπογράμμισε ο σολίστ Δημήτρης Σγούρος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «για ιερό σκοπό». Μεταξύ άλλων επεσήμανε:
«Χαίρομαι που κι εγώ με τον τρόπο μου θα μπορέσω να συμβάλω σε κάτι τόσο σημαντικό. Νιώθω δε την ανάγκη να συγχαρώ τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο των Μουσικών Συνόλων Γιώργο Κατσαρό για τις μεγάλες και σωστές προσπάθειες που καταβάλουν για την αναβάθμιση της κουλτούρας στην Αθήνα.
Τη συναυλία θα διευθύνει ένας από τους καλύτερους Έλληνες διευθυντές ορχηστρών, παλιός συνεργάτης και φίλος μου, ο Λουκάς Καρυτινός. Επιλέξαμε το 2ο Κονσέρτο του Frederyk Chopin που δεν ακούγεται πολύ συχνά. Πολύ περισσότερο που φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Πολωνού συνθέτη.
Πιστεύω ότι το κοινό εκείνης της βραδιάς θα ευχαριστηθεί και θα απολαύσει ιδιαίτερα το 2ο Κονσέρτο, αφού όλοι μαζί θα βάλουμε τα δυνατά μας για να παρουσιάσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».
Σε δηλώσεις του, ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός που θα έχει τη μουσική διεύθυνση της Συναυλίας , επισήμανε τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά δέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Κατσαρού να συμμετάσχω σε αυτή τη συναυλία για πάρα πολλούς λόγους. Ο κύριος λόγος ήταν ότι ο σκοπός αυτής της συναυλίας ήταν πάρα πολύ ιδιαίτερος. Πέρα από το ποσό το οποίο θα συγκεντρώσει, το μείζον είναι ότι μας ενεργοποιεί και μας ευαισθητοποιεί στο να επικεντρωθούμε στα προβλήματα των συνανθρώπων μας.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι επιστρέφω στα Μουσικά Σύνολα, στα οποία είχα τη χαρά να βρεθώ για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια. Αυτά τα τρία χρόνια συνεργάζομαι τακτικά μαζί τους, και έχω διαπιστώσει μια καταπληκτική πρόοδο. Μιλώ συγκεκριμένα για τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία μέσα σε πραγματικά ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχει αναδειχθεί σε ένα σοβαρό σύνολο μεγάλων συμφωνικών δυνατοτήτων.
Και να πω, ότι έχω πάλι την τύχη να βρίσκομαι μετά από πολύ καιρό με τον μεγάλο πιανίστα Δημήτρη Σγούρο. Κάθε φορά που τυχαίνει να συνεργάζομαι μαζί του, είναι για μένα μία στιγμή μεγάλης χαράς και ανείπωτης μουσικής αγαλλίασης».
Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα Michal Klinger ευχαρίστησε τον Δήμο Αθηναίων για την ιδέα να πραγματοποιηθεί η Συναυλία, η οποία όπως είπε αποτελεί «το εναρκτήριο κονσέρτο για το Έτος Chopin».
Με θερμά λόγια μίλησε για τη συμμετοχή του Δημήτρη Σγούρου και του Λουκά Καρυτινού στην Συναυλία ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων, δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρσένης, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο των Μουσικών Συνόλων Γιώργο Κατσαρό για το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.