BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποφάσισαν στη σύνοδό τους οι ηγέτες των "27".

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Βρετανίδα Κάθριν Άστον, 53 ετών, νυν επίτροπος Εμπορίου, θα είναι η νέα Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις (ΚΕΠΠΑ).

"Το Συμβούλιο όρισε τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ως πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον συγχαίρουμε" είπε ο Μπράουν, σημειώνοντας ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός έφερε "μια περίοδο σταθερότητας στο Βέλγιο μετά από μήνες αβεβαιότητας".

Πρόσθεσε ότι η Κάθριν Άστον θα έχει "μια μοναδική θέση στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια".

Υπέρ της διεύρυνσης

Στην πρώτη δήλωσή που έκανε μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει "ένα σημαντικό ρόλο" στον κόσμο και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης της ΕΕ.

"Η Ευρώπη είναι μια ένωση αξιών και έχει την ευθύνη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κόσμο" είπε, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την επιλογή του από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θέλει να περιοριστεί στα καθήκοντά του ως προέδρου του Συμβουλίου -- στο ρόλο δηλαδή του "μεσολαβητή" για την εξομάλυνση των σχέσεων και την επίτευξη συμβιβασμών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι θέλει να παραμείνει "διακριτικός" και να μην αναλωθεί σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Βαν Ρόμπεϊ, που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στο μέλλον, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να απαντά σε όσους τον κατηγόρησαν ότι τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 2004 (τότε δεν ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου) είχε ταχθεί κατά της ένταξης της Τουρκίας και οι δηλώσεις εκείνης ανασύρθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το βρετανικό τύπο.

Η ...απάντηση στον Κίσινγκερ

Μετά την απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πει ότι επιτέλους έδωσε απάντηση στο ερώτημα που είχε θέσει κάποτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ: "Σε ποιόν να τηλεφωνήσω, όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη;"

Η απάντηση είναι απλή: ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπορεί πλέον να τηλεφωνεί στη Βρετανίδα Κάθριν Άστον, που επελέγη ως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν τίθεται το ερώτημα "σε ποιόν θα μπορούσε να τηλεφωνήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομάμα;". Εδώ οι ηγέτες της ΕΕ δείχνουν λιγότερο σίγουροι για το πρωτόκολλο.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι πλέον μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε ο Χένρι Κίσινγκερ.

"Ο Χένρι Κίσινγκερ, όταν έκανε αυτή την παρατήρηση, ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό που στην Ευρώπη αποκαλούμε υπουργό Εξωτερικών. Άρα πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία- ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα πρέπει να καλεί την Κάθι Άστον, διότι είναι η υπουργός εξωτερικών μας", δήλωσε ο Μπαρόζο. Έτσι διακήρυξε ότι "το λεγόμενο θέμα Κίσινγκερ, έχει πλέον επιλυθεί".

Ως προς το ερώτημα "ποιός είναι ο ευρωπαίος ομόλογος του Ομπάμα", ο Βέλγος πρωθυπουργός, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, που τοποθετήθηκε στη θέση του πρώτου προέδρου της ΕΕ, είχε την απάντηση: "Ανυπομονώ να δεχτώ το πρώτο τηλεφώνημα", δήλωσε.

Όμως ο Μπαρόζο, εμφανίστηκε πιο αόριστος στο θέμα αυτό, εξηγώντας ότι η ΕΕ δεν είναι μια ενιαία χώρα. "Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είμαστε η Κίνα, ούτε η Ρωσία και δεν θέλουμε να γίνουμε... Είμαστε μια ένωση κρατών, άρα το σύστημά μας είναι πιο περίπλοκο", είπε.

Παρά την τοποθέτηση του νέου προέδρου και του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η ένωση θα εξακολουθήσει να εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κυβέρνηση της χώρας που ασκεί την εξάμηνη προεδρία.

Πάντως από την άλλη πλευρά το Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την τοποθέτηση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στη θέση του προέδρου της ΕΕ και της Βρετανίδας Κάθριν Άστον στο τιμόνι της ευρωπαϊκής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας με την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.