BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωμένο «τεχνητό πάγκρεας» προσφέρει ελπίδα κατά του διαβήτη

Ένα προηγμένο «τεχνητό πάγκρεας» που δοκιμάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Βρετανία αποδείχθηκε πιο ακριβές από ό,τι οι συμβατικές αντλίες ινσουλίνης στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου Ι (νεανικού διαβήτη).

Το σύστημα αποτελείται από έναν μετρητή γλυκόζης και μια αντλία ινσουλίνης που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Οι ερευνητές όμως ανέπτυξαν και έναν νέο αλγόριθμο με τον οποίο υπολογίζεται ανα πάσα στιγμή η απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης, βάσει των μετρήσεων της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο.

Η δοκιμή έδειξε ότι το νέο «τεχνητό πάγκρεας» ρυθμίζει πιο αποτελεσματικά το διαβήτη τύπου Ι, καθώς διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου εντός των φυσιολογικών ορίων στο 60% των περιπτώσεων.

«Οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τη διαχείριση του διαβήτη τύπου Ι, πιθανότατα όμως θα είναι μια σταδιακή διαδικασία» εκτιμά στο Reuters ο Ρόμαν Χόβορκα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet.

Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες και οφείλεται σε αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνης, την ορμόνη που ρυθμίζει τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα.

Οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να μετρούν τακτικά το σάκχαρο με φορητές συσκευές και να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης αρκετές φορές την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορούν να εφοδιαστούν με μια μόνιμη συσκευλη μέτρησης της γλυκόζης και μια μόνιμη αντλία ινσουλίνης, η οποία όμως διοχετεύει προκαθορισμένες δόσεις της ορμόνης.

Η τελευταία μελέτη έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Ερευνητικού Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη ότι θα αναπτύξει ένα τεχνητό πάγκρες, σε συνεργασία με την Johnson & Johnson, η οποία παράγει αντλίες ινσουλίνης, και την DexCom που παράγει συσκευές διαρκούς μέτρησης της γλυκόζης.

Το σύστημα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές στο Κέμπριτζ βασίστηκε σε εξοπλισμό των εταιρειών Smiths Medical και της Abbot Diabetes Care.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17 παιδιά που πέρασαν μερικά βράδυα στο νοσοκομείο και δοκίμασαν το σύστημα κάτω από διάφορες συνθήκες, όπως πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό, καθώς και έπειτα από έντονη σωματική άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.