BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Κυβερνητικός αιφνιδιασμός με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Με πρωθυπουργική παρέμβαση δεν πρόκειται να κυρωθεί το νομοσχέδιο

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ρυθμίζονταν τα πριμ, οι υψηλές συντάξεις και η πρόωρη συνταξιοδότηση των περίπου 5.000 υπαλλήλων της πρώην ΟΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής αιφνιδιάζοντας χθες τους πάντες, ακόμη και το αρμόδιο υπουργείο, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση εν όψει των κρίσιμων οικονομικών συγκυριών, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ρύθμιση που οξύνει τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες και γεννάει αισθήματα κοινωνικών διακρίσεων και προνομιακής κοινωνικής ή ασφαλιστικής μεταχείρισης» .

Το κόστος των ρυθμίσεων που αναιρεί η κυβέρνηση εκτιμάται σε 600-800 εκατ. ευρώ και αλλάζει το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με μπόνους των εργαζομένων της πρώην ΟΑ οι οποίοι τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στα σπίτια τους απλήρωτοι, περιμένοντας να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης περικόπτονται οι υψηλές αμοιβές των πιλότων οι οποίοι επιθυμούν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της Ολυμπιακής τους οποίους αφορά η ρύθμιση, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως παρά το ότι δεν θα κυρωθεί αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα γίνουν σεβαστά όσα δικαιώματα έχουν δίκαια και θεμιτά προκύψει από αυτήν την πράξη.

Σημειωτέον ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ τ. Α΄/181/16.9.09) υπεγράφη στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, περίπου 2,5 εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και μία εβδομάδα αργότερα ήταν έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λόγω της προκήρυξης των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Μετά τις εκλογές η πράξη αυτή υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς της νέας κυβέρνησης και κατατέθηκε στη Βουλή περιμένοντας την κύρωσή της.

Μάλιστα ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδης κατέθεσε σχετική ερώτηση στις 4 του μηνός στη Βουλή, ζητώντας να μάθει γιατί αργούσε η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε τελεσίδικες αποφάσεις «που θα σπρώξουν χιλιάδες εργαζομένους στη χωματερή του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανέχειας», αλλά να διασφαλίσει άμεσα και χωρίς περιστολές τις διαδικασίες μετάταξης και συνταξιοδότησης όπως αυτές έχουν προβλεφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.