BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ηλεκτρική ενέργεια από τα απορρίμματα των Ταγαράδων

Η μονάδα βιοαερίου «Ηλέκτρωρ ΑΕ» αντλεί από το ΧΥΤΑ των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, την πρώτη ύλη για τη λειτουργία της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Η ισχύς της εν λόγω μονάδας είναι 5 Mwe ενώ τα ετήσια έσοδα της από την επεξεργασία των απορριμμάτων ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία «Ηλέκτρωρ ΑΕ», άρχισε τη λειτουργία της το Νοέμβριο του 2006 και «καίει» περίπου 3,000 κυβικά μέτρια βιοαερίου την ώρα.

Ο κ. Χριστόδουλος Χατζηδημούλας εκπρόσωπος της εταιρείας, επισήμανε ότι οι εκπομπές των αέριων ρυπαντών, είναι χαμηλότερες από τα ανώτατα όρια που είχαν τεθεί παλαιότερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επίσης, τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος της απορριπτόμενης θερμότητας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τηλεθέρμανση του δημοτικού διαμερίσματος Ταγαράδων.

Από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος προκύπτει ζεστό νερό, το οποίο θα μπορούσε να παροχετεύεται, ώστε να θερμαίνει δωρεάν δημόσια κτίρια, που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 2.500 μέτρα.

Σε ότι αφορά την εν λόγω εταιρεία, εξήγησε πως το βιοαέριο που παράγεται στο χώρο ταφής των απορριμμάτων διοχετεύεται στις εγκαταστάσεις της, ώστε να μετατραπεί σε ενέργεια, από την οποία παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, ισχύος 5 μεγαβάτ.

Με την συγκεκριμένη ισχύ μπορεί να ηλεκτροφωτιστεί μια πόλη 80,000 κατοίκων.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται στη συνέχεια αποκλειστικά στη ΔΕΗ, ενώ 3% και 9,1% των κερδών αποδίδονται αντίστοιχα στο δήμο της Θέρμης και στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδημούλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.