BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ZANTEMAN - ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Ζακυνθινό Καρναβάλι αποτελεί ενα απο τα σημαντικότερα δρώμενα της χειμερινής ζωής του νησιού και είναι ευρέως ξακουστό για την ποιότητα και τη διασκέδαση που προσφέρει στους συμμετέχοντες, αλλά και στους επισκέπτες του.
Στο ξεκινημά του, παραδοσιακός ντελάλης περιπλανιέται και διαλαλεί το πρόγραμμα του καρναβαλιού. Σε όλη τη διάρκεια του, διοργανώνονται χοροί, παρελάσεις, μασκαράτες και αποκριάτικες εκδηλώσεις. Θεατρικές ομάδες παίζουν στις πλατείες και στους δρόμους "τις ομιλίες", αυτοσχέδια κωμικά έργα με κοινωνικές προεκτάσεις που παίζονται από μεταμφιεσμένους άνδρες, ενω τις Κυριακές των Απόκρεω και της Τυρινής, γίνεται η περιφορά του Καρνάβαλου με τη συνοδεία αρμάτων από όλες τις περιοχές του νησιού. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με την πολύ διασκεδαστική "Κηδεία της Μάσκας". Μια αναπαράσταση - παρωδία κηδείας, όπου τη θέση του νεκρού παίρνει ο Καρνάβαλος, ενώ ακολουθούν οι θλιμμένοι συγγενείς κλαίγοντας και μοιρολογώντας.
Το Ζακυνθινό καρναβάλι αριθμεί πέντε αιώνες ιστορικής πορείας μέσα από τους φημισμένους χορούς, τις ομιλίες, τις μασκαράτες κτλ.
Γενάρχης του θεωρείται ο Βενετσιάνος Προβλεπτής, Πέτρος Φώσκολος, Διοικητής του νησιού επί Ενετοκρατίας, ο οποίος αναπολώντας το περίφημο καρναβάλι της πατρίδας του, μετέφερε στη Ζάκυνθο, το 1490, το πνεύμα και το ύφος του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού, πραγματοποιώντας στο Παλάτσο του, στο Κάστρο, τις πρώτες Καρναβαλικές Εκδηλώσεις που άφησαν εποχή και σηματοδότησαν την εμφάνιση και καθιέρωση της γνωστής "Μορέττας".
Από το 1840 και μετά, τα Καρναβαλικά δρώμενα προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της εποχής, περνώντας στην Όπερα, την σερενάδα, το ημίψηλο και την σχιστή βελάδα. Όλα αυτά συνεχίστηκαν μέχρι την καταστροφή του 1953, με μοναδική περίοδο απραξίας, την περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Τα τελευταία χρόνια, το Ζακυνθινό Καρναβάλι έχει αναβιώσει ξανά και μέσα απο ενα πλήθος δρώμενων, αποτελεί ενα απο τα ωραιότερα Καρναβάλια της χώρας μας.
Χαρακτηριστικά του είναι η πλήρης συμμετοχή του κόσμου, η άλλοτε μεγαλοπρεπείς κα άλλοτε λαϊκές και διασκεδαστικές εκδηλώσεις και φυσικά το σατιρικό πνεύμα και οι φάρσες των ντόπιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.