BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στήριξη ή όχι στην Ελλάδα;


Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των οικονομολόγων. Πολλοί εκτιμούν ότι θα πρέπει η ΕΕ ή η Γερμανία να στηρίξουν την Αθήνα.

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση συζητήθηκαν χθες στο Εurogroup και το συμπέρασμα είναι σαφές: τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω χώρες «θα την απαλλάξουν από τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων». Και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι σκληρά, εκτιμούν οι οικονομολόγοι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι τόσα χρόνια η ΕΕ άφηνε την Ελλάδα ανεξέλεγκτη. Ένας από αυτούς είναι ο Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος επικρίνει το γεγονός ότι από το 1999 μέχρι το 2008 οι αυξήσεις στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας ξεπέρασαν το 100%. Αυτές οι αυξήσεις είχαν δραματικές συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ.

Φλάσμπεκ «Να εκδοθεί ευρωομόλογο»

Η Ελλάδα είναι σήμερα αναγκασμένη να προσφέρει υψηλότερα επιτόκια προκειμένου να διαθέσει τα ομόλογά της στις αγορές και αυτό επιδεινώνει τη δημοσιονομική της κατάσταση και αυξάνει το δημόσιο χρέος. Για τον λόγο αυτόν ο Γερμανός Χάινερ Φλάσμπεκ, κορυφαίος οικονομολόγος της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UΝCΤΑD), τάσσεται υπέρ της ανάγκης έκδοσης ενός κοινού ευρωομολόγου, που βραχυπρόθεσμα θα ανακουφίσει την Ελλάδα.

«Υποστηρίζω τη λύση αυτή καθώς η έκδοση ενός ευρωομολόγου θα καταστήσει φθηνότερο τον δανεισμό της Ελλάδας. Πέραν τούτου, πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτόν δεν θα στηρίζεται η χώρα στις μη εξειδικευμένες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά θα χαράξει τον δικό της δρόμο», εκτιμά ο κ. Φλάσμπεκ.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου είχε ταχθεί και ο -επανεκλεγείς χθες- προεδρεύων του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, που φοβήθηκε ότι θα αυξανόταν με τον τρόπο αυτόν το κόστος δανεισμού σε όλες της χώρες της ευρωζώνης.

Μπέλκε: «Γερμανικό δάνειο σε διμερή βάση»

Ωστόσο, στη Γερμανία κυριαρχεί η άποψη ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της. Σύμφωνα με τον ‘Ανσγκαρ Μπέλκε, καθηγητή Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεν/Ντούισμπουργκ «είναι πιθανό, εάν η Γερμανία το θέλει φυσικά, να παραχωρηθεί δάνειο στην Ελλάδα σε διμερές πλαίσιο και κάτω από πολύ αυστηρούς όρους εξυγίανσης των δημοσιονομικών».

Σύμφωνα με τον κ. Μπέλκε, σε περίπτωση που η Ελλάδα και άλλες χώρες που κινδυνεύουν περιέλθουν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών, οι απώλειες της Γερμανίας θα είναι μεγάλες. Και αυτό γιατί οι μεσογειακές χώρες έχουν υψηλά χρέη στις γερμανικές τράπεζες, τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει το Βερολίνο. Πάντως, το στέλεχος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ υπενθυμίζει ότι η ευρωζώνη διαθέτει ρήτρα, η οποία εμποδίζει τη συλλογική ανάληψη των χρεών ενός μέλους. «Ούτε η ΕΕ αλλά ούτε και τα κράτη-μέλη φέρουν ευθύνη για τις υποχρεώσεις άλλων χωρών εντός της ευρωζώνης ή εντός της ένωσης. Και αυτή είναι μια σημαντική και βασική αρχή», υπενθυμίζει ο κ. Σταρκ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.