Αναλαμβάνει δράση και στην Υγεία η αστυνομία οικονομικού εγκλήματος. Τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σε συνεργασία ώστε να ελέγχεται το οικονομικό έγκλημα στους δημόσιους χώρους παροχής φροντίδας Υγείας: Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οργανισμοί Πρόνοιας μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» εξειδικευμένων αστυνομικών.«Η υπηρεσία θα έχει δυνατότητα ελέγχων και στο ΕΣΥ», σημείωσε χθες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το υπουργείο μας -είπε- έχει ειδικό όργανο ελέγχων (Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας), αλλά κρίθηκε σκόπιμη η δημιουργία ειδικού σώματος, λόγω του εκτεταμένου προβλήματος της διαφθοράς.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προχωρήσει στη στελέχωση της υπηρεσίας, δημιουργώντας την περασμένη εβδομάδα 65 νέες οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, κατηγορίας οικονομικών. Μεταξύ των θέσεων αυτών περιλαμβάνονται έξι θέσεις οικονομολόγων της Υγείας.
Ο χώρος της Υγείας ταλανίζεται από καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα, ενώ εμφανίζει ένα υπέρογκο έλλειμμα. Μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου, τα νοσοκομεία όφειλαν 6,2 δισεκατομμύριο ευρώ και έχει ήδη καταβληθεί στους προμηθευτές 1,2 δισ., όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος.
Υπέρογκο χρέος
Από το συνολικό χρέος, τα 2,5 έως 3 δισ. αφορούν την προμήθεια φαρμάκων. Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία αυξάνεται ετησίως κατά 20% και τόνισε ότι καταβάλλεται κυβερνητική προσπάθεια να ελεγχθεί.
Στο πλαίσιο της περιστολής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης για την προμήθεια μεγάλης ποσότητας εμβολίων κατά της νέας γρίπης. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι οι παραλαβές εμβολίων σταμάτησαν στις 16 Δεκεμβρίου και η χώρα μας έχει 3,6 εκατομμύρια εμβόλια.
Στις 30 του περασμένου μήνα έγινε η καταγγελία της σύμβασης, η οποία προέβλεπε την προμήθεια 16 εκατομμυρίων δόσεων.
Το συνολικό κόστος της παραγγελίας ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας διεκδικεί επιστροφές από προκαταβολές εμβολίων τα οποία δεν έχουν παραληφθεί.
Το καθεστώς προμηθειών στην Υγεία χαρακτηρίζεται ως «χαοτικό», ενώ δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος. Σε μία προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε πλήρη απογραφή των χρεών, των απαιτήσεων και των αποθεματικών στα νοσοκομεία και σε δημιουργία ενιαίου προγράμματος προμηθειών.
ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ
Πρόσληψη 1.000 γιατρών
Τον δρόμο της προκήρυξης παίρνει η διαδικασία πρόσληψης 1.000 ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, πέραν των οργανικών θέσεων.
Οι προσλήψεις έχουν προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση και έχει δρομολογηθεί η προκήρυξή τους, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στα τέλη Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για 3.103 νοσηλευτές.
Σε φάση προκήρυξης, επίσης, είναι 87 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ (68 για τις εντατικές και 21 για τις μονάδες αυξημένης φροντίδας), ενώ πρόκειται να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό από το ΑΣΕΠ έως τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με την υπουργό, τους τελευταίους μήνες λειτούργησαν 83 από τις 150 κλειστές θέσεις εντατικής θεραπείας σε 27 νοσοκομεία της χώρας. Στόχος είναι να λειτουργήσει το σύνολο των θέσεων αυτών, έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Για τη λειτουργία τους, προσλήφθηκαν 211 μόνιμοι νοσηλευτές, 28 συμβασιούχοι γιατροί, 1.709 επικουρικοί νοσηλευτές, 162 νοσηλευτές μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.