Το πρώτο όσπριο που δεν έχει πια γενετικά μυστικά είναι η σόγια. Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, μετά από επίπονη προσπάθεια που κράτησε 15 χρόνια, κατάφερε να "διαβάσει" το γενετικό κώδικα του πρώτου όσπριου, της σόγιας, μιας από τις κυριότερες καλλιέργειες για την παροχή πρωτεΐνης και ελαίων στον κόσμο. Το επίτευγμα θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και αξιοποίηση του φυτού της σόγιας, αυξάνοντας τις αποδόσεις του και βελτιώνοντας τις άμυνές του κατά των εντόμων και των παρασίτων.
Η σχετική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην έρευνα συμμετείχαν εκπρόσωποι 18 φορέων, οι περισσότεροι από τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, πρόκειται για "το πιο πολύπλοκο γονιδίωμα που έχει διαβαστεί μέχρι σήμερα".
Η σόγια και τα άλλα όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και στην ανθρώπινη υγεία. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία τροφών, όπως γάλα σόγιας, υποκατάστατο κρέατος, αλεύρι, τόφου κ.α., αλλά και σε μη διατροφικά προϊόντα, όπως μελάνι εκτύπωσης με βάση το σογιέλαιο, στο βιοντίζελ κ.α.
Οι νέες γενετικές πληροφορίες για τη σόγια θα βοηθήσουν, ώστε να φυτευτούν φυτά που θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας, η οποία θα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και έλαιο, ενώ παράλληλα οι καλλιέργειες θα προσαρμόζονται καλύτερα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και θα είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες.
Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 46.000 γονίδια της σόγιας, μεταξύ αυτών γονίδια-κλειδιά που εμπλέκονται στην μετατροπή του ήλιου, του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Επίσης εντοπίστηκε ένα γονίδιο που φαίνεται να προσφέρει αντίσταση σε μια καταστροφική ασθένεια, η οποία μπορεί να εξαλείψει μέχρι και το 80% μιας καλλιέργειας.
Ακόμα, ανακαλύφθηκαν πάνω από 1.000 γονίδια που αφορούν στον μεταβολισμό των λιπιδίων και τα οποία συνιστούν το θεμέλιο λίθο για το σογιέλαιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν αυτά τα γονίδια τροποποιηθούν κατάλληλα, τότε θα αυξηθεί δραματικά η παραγωγή σογιέλαιου για χρήση σε βιοκαύσιμα.
Η βιοτεχνολογία έχει ήδη αποκαλύψει τα γενετικά μυστικά του ρυζιού, του καλαμποκιού, του αμπελιού κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.