BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ενεργειακό πιστοποιητικό και στα κλιμαστικά



Και στα κλιματιστικά επεκτείνονται οι ενεργειακοί έλεγχοι που προωθεί το ΥΠΕΚΑ μέσα από το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, το βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Η Τίνα Μπιρμπίλη θα ανακοινώσει το τελικό κείμενο στις αρχές Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για το ενεργειακό «λίφτινγκ» σε κτίρια και εγκαταστάσεις θέρμανσης-ψύξης, που θα είναι της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ και θα αφορούν χαμηλά εισοδήματα κατοικιών προ του 1980 σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει πάνω από 7 εκατ. κλιματιστικά μηχανήματα, που έχουν τοποθετηθεί ακόμα και σε εξοχικές κατοικίες.

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι «προκαλούν μεγάλη ζημιά» και εξήγησε ότι κατά κανόνα τοποθετούνται χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και χωρίς μελέτη.

Τις περισσότερες φορές τοποθετούνται σε λάθος σημεία του κτιρίου, αλλοιώνοντας τις όψεις τους και αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Με τα εν λόγω μέτρα που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι υποχρεωτικό το ενεργειακό πιστοποιητικό και στα κλιματιστικά.

Το «πράσινο» πιστοποιητικό θα έχει ισχύ 5 χρόνια και θα αφορά μηχανήματα άνω των 12Kw.

Με το ίδιο σχέδιο θα εκδίδονται πιστοποιητικά, τα οποία θα ισχύουν 10 χρόνια για όλες τις νέες οικοδομές άνω των 50 τ.μ., που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου 2010.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα κτίρια άνω των 1000 τ.μ., στα οποία γίνονται ανακαινίσεις, καθώς και για ακίνητη που θα ενοικιάζονται ή θα μεταβιβάζονται μετά την ίδια ημερομηνία.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα βαθμολογεί κάθε ακίνητο, έτσι ώστε να γνωρίζει ο χρήστης το κόστος που θα πληρώνει σε λογαριασμό.

«Δεν υποχρεώνουμε τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μέτρα. Οι ίδιοι θα αποφασίσουν αν τους συμφέρει να το αναβαθμίσουν», τόνισε, η Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει να δει την ανταπόκριση της αγοράς και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις, δεδομένου ότι σε επίπεδο Ε.Ε. προωθείται νέα Οδηγία με πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.