BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νέα ρύθμιση για χρέη στο δημόσιο


■Τα 12 μέτρα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

■Δεν θα γίνεται κατάσχεση της πρώτης κατοικίας παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

■Σε περισσότερες δόσεις η εξόφληση των οφειλών προς τις ΔΟΥ.

Σε επιχείρηση είσπραξης των χρεών προς το δημόσιο προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας πακέτο 12 προτάσεων, με διττό στόχο:
1. Να παράσχει διευκολύνσεις στους οφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν στα γκισέ της εφορίας.
2. Να επιδείξει κοινωνικό πρόσωπο, καταργώντας το απεχθές μέτρο της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας.

■Το σχέδιο για τις “έξυπνες κάρτες” που θα καταργήσουν τις αποδείξεις λιανικής και παροχής υπηρεσιών.

12 μέτρα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των οφειλετών


Ρυθμίσεις χρεών πιο φιλικές προς τους οφειλέτες του δημοσίου, με περισσότερες μηνιαίες δόσεις και μεγαλύτερες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, απαλλαγή των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο κράτος από την επιβολή κατασχέσεων ακινήτων που χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία, ακόμη και μείωση προστίμων για πληρωμή χρεών με ακάλυπτες επιταγές προβλέπουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στους κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Μ”, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει θέσει σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων που μετέχουν στην ειδική ομάδα εργασίας για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων πακέτο 12 προτάσεων που στοχεύουν στην παροχή περισσότερων διευκολύνσεων στους οφειλέτες, για να εξοφλούν τα χρέη τους προς το δημόσιο.
Τα μέτρα που έθεσε σε διάλογο και διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

1. Ενοποίηση του τρόπου καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και παροχή έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης για όλους τους φόρους. Σήμερα κάθε φόρος και γενικά κάθε κατηγορία εσόδου έχει διαφορετικό τρόπο καταβολής. Επιπλέον, δεν χορηγείται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, εκτός από τις περιπτώσεις του φόρου κληρονομιάς και της περαίωσης.

2. Αποκέντρωση της αρμοδιότητας για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ΔΟΥ ή τελωνεία, με αντικειμενικά κριτήρια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Αύξηση του αριθμού των μηναίων δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις διαδικασίες των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής. Σήμερα οι διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής χορηγούνται για χρέη μέχρι 600.000 ευρώ από τις αρμόδιες ΔΟΥ και για χρέη άνω των 600.000 ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών. Επανεξέταση για αύξηση αριθμού δόσεων χορηγείται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών. Κατά τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται σε 2-26, ανάλογα με τον αριθμό αντικειμενικών κριτηρίων με τον οποίο βαθμολογείται η αίτηση του οφειλέτη. Κατά την επανεξέταση της υπόθεσης οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι το τριπλάσιο των κριτηρίων και μέχρι τις 48. Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στις ΔΟΥ και τα τελωνεία να παρέχουν διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής και για οφειλές άνω των 600.000 ευρώ. Επιπλέον, προτείνεται οι ΔΟΥ και τα τελωνεία να μπορούν να καθορίζουν μεγαλύτερο αριθμό μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή πάνω από τα όρια των 26 και 48 δόσεων που ισχύουν σήμερα. Προτείνεται επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστώνεται πρόσκαιρη αδυναμία του οφειλέτη να εξοφλήσει ορισμένες δόσεις, να αναστέλλεται προσωρινά και για ένα βραχύ χρονικό διάστημα η διοικητική διαδικασία είσπραξης.

3. Παροχή κινήτρων στους οφειλέτες για την τήρηση της διευκόλυνσης μέχρι και την τελευταία δόση αυτής. Σήμερα παρέχεται κίνητρο μόνο κατά την πρώτη διευκόλυνση, με μείωση των προσαυξήσεων που επιβαρύνουν την οφειλή κατά τη διάρκεια της διευκόλυνσης κατά 30% και απαλλαγή από όλες τις προσαυξήσεις της τελευταίας δόσης.

4. Αποκέντρωση της αρμοδιότητας για διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών ή για απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για λόγους οικονομικής αδυναμίας ή λόγω μη γνώσης της οφειλής. Σήμερα οι διαγραφές προσαυξήσεων για λόγους οικονομικής αδυναμίας εξετάζονται για βασικές οφειλές μέχρι 1.500 ευρώ από τις ΔΟΥ ή τα τελωνεία και για οφειλές άνω των 1.500 ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών. Για μη γνώση της οφειλής οι διαγραφές για προσαυξήσεις μέχρι 3.000 ευρώ εξετάζονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ , ενώ για προσαυξήσεις άνω του ποσού αυτού εξετάζονται από τον υπουργό Οικονομικών.

5. Μη κατάσχεση της πρώτης κατοικίας παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σήμερα μπορεί να γίνει κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου εάν υπάρχουν οφειλές άνω των 300 ευρώ.

6. Μη πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας εφόσον κατασχεθεί. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας ακολουθεί ο πλειστηριασμός.

7. Ορισμό ημερομηνίας προγράμματος πλειστηριασμού για οποιοδήποτε ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Σήμερα μπορεί να εκδοθεί ορισμός ημερομηνίας για πλειστηριασμό σαράντα ημέρες μετά την επιβολή της κατάσχεσης οποτεδήποτε κριθεί από την υπηρεσία.

8. Περιορισμό των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων. Σήμερα, για να εισπραχθεί μια οφειλή, επιβάλλονται πολλές κατασχέσεις σε διάφορους, μέχρι να βρεθεί τρίτος με απαίτηση του οφειλέτη και ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να καταστεί ο τρίτος οφειλέτης του δημοσίου λόγω μη υποβολής δήλωσης.

9. Περιορισμό του προστίμου που επιβάλλεται σε περίπτωση κατάθεσης ακάλυπτης επιταγής για πληρωμή οφειλών προς το δημόσιο. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο του ποσού της ακάλυπτης επιταγής και μειώνεται μόνο με ορισμένες προϋποθέσεις.

10. Ελαχιστοποίηση των περιορισμών έκδοσης επιταγών για πληρωμή οφειλών προς το δημόσιο. Σήμερα οι επιταγές (τραπεζικές ή προσωπικές) γίνονται δεκτές μόνο αν έχουν εκδοθεί σε διαταγή της υπηρεσίας που γίνεται η πληρωμή. Δεν γίνονται δεκτές επιταγές που έχουν εκδοθεί σε διαταγή τρίτων.

11. Επέκταση του συστήματος πληρωμής οφειλών προς το δημόσιο με πιστωτικές κάρτες. Σήμερα μπορεί να γίνει πληρωμή οφειλής προς το δημόσιο με πιστωτική κάρτα μόνο σε ορισμένες ΔΟΥ.

12. Επέκταση του συστήματος πληρωμής όλων των οφειλών με βάση δήλωση, καθώς και των βεβαιωμένων οφειλών μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σήμερα η πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών γίνεται μόνο για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και για τον ΦΠΑ μέσω taxisnet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.