BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα διακοσμητικά φυτά «όπλο» κατά της ρύπανσης


Επιστήμονες της NASA μετά από διετή έρευνα, ανακοίνωσαν ότι τα κοινά διακοσμητικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό «όπλο» για την καταπολέμηση του συνδρόμου άρρωστων κτιρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Πολλά είδη απορροφούν τις τοξικές ουσίες με τα «στόματα» που υπάρχουν στα φύλλα τους.

Στην εν λόγω έρευνα, αναφέρεται ότι αρκετά από τα συγκεκριμένα φυτά είναι αποτελεσματικά στο να κατακρατούν τοξικές ή ανεπιθύμητες ουσίες, οι οποίες εκλύονται από αναρίθμητα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι, όπως μοκέτες, μπογιές, προϊόντα καθαρισμού, ηλεκτρονικές συσκευές, πλαστικές ύλες και βέβαια τον καπνό του τσιγάρου.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που έκαναν οι επιστήμονες, κάθε είδος φυτού τοποθετήθηκε σε σφραγισμένους θαλάμους, όπου εισήχθησαν χημικά.

Το φυλλόδεντρο, ο κισσός και ο χρυσός πόθος αποδείχθηκαν τα πιο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση των μορίων της φορμαλδεύδης.

Ενώ η ζέρμπερα και το χρυσάνθεμο ήταν πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του βενζολίου, ενώ εξίσου εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της δράκαινας και του σπαθίφυλλου.

Οι επιστήμονες της NASA διαπίστωσαν ότι κάποια είναι τόσο επαρκή στην απορρόφηση αέριων μολυντών που θα σταλούν στο διάστημα, ως μέρος ενός συστήματος της βιολογικής υποστήριξης ζωής σε διαστημικούς σταθμούς που θα βρίσκονται σε τροχιά.

«Τα φυτά απορροφούν τα βλαβερά συστατικά του αέρα με τα «στόματα» που υπάρχουν στα φύλλα τους», εξηγεί ο δρ Μπιλ Γούλβερτον, επί σειρά ετών επικεφαλής ερευνών στο διαστημικό κέντρο της NASA.

«Τα “στόματα” είναι ελεγχόμενα ανοίγματα που κάνει το φυτό ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η έρευνα στα εργαστήριά μας εξακρίβωσε ότι όχι μόνο τα φύλλα αλλά και οι ρίζες και τα βακτηρίδια του χώματος είναι όλα σημαντικά στην απομάκρυνση τοξικών αερίων», προσθέτει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.