BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ωφέλιμα τα κινητά για τον εγκέφαλο


Λονδίνο: Μετά από τις πολλές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλεί το κινητό τηλέφωνο στην ανθρώπινη υγεία, τώρα Αμερικανοί ερευνητές ανακοινώνουν ότι μπορεί να προκύψει και όφελος από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease, αν και η μελέτη έγινε ποντίκια, τεκμηριώνεται ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να παράσχουν προστασία έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι η ακτινοβολία από το κινητό τηλέφωνο τελικά προστατεύει τις αναμνήσεις των ποντικιών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Επί του παρόντος ελέγχουν τις διάφορες συχνότητες για να δουν αν μπορούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Στα πειράματα έχουν συμπεριληφθεί 96 ποντίκια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν τροποποιηθεί γενετικά να εκδηλώσουν πλάκες β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους, χαρακτηριστικό στοιχείο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα υπόλοιπα ποντίκια έχουν αφεθεί να εξελιχθούν φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουν.

Όλα τα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγεται από ένα απλό κινητό τηλέφωνο για δύο 60λεπτές περιόδους σε καθημερινή βάση για επτά με εννέα μήνες.

Τα κλουβιά των τρωκτικά είχαν τοποθετηθεί σε ίδια απόσταση πέριξ μιας κεντρικής κεραίας που εκπέμπει το σήμα του τηλεφώνου.

Ο Δρ Γκάρι Αρεντας και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι αν η έκθεση στο τηλέφωνο ξεκινούσε όταν τα ποντίκια (με γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ) ήταν νεαρά, πριν δηλαδή εκδηλωθεί η εξασθένηση της μνήμης, η γνωστική ικανότητα παρέμενε προστατευμένη.

Μάλιστα τα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν καλύτερη επίδοση στα τεστ μνήμης και σκέψης καθώς γερνούσαν, συγκριτικά με τα πειραματόζωα χωρίς άνοια.

Αν τα ηλικιωμένα ποντίκια με άνοια που είχαν ήδη προβλήματα μνήμης εκτίθονταν σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, η εξασθένηση της μνήμης εξαλειφόταν.

Ο Δρ Αρεντας έχει εκπονήσει και έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές μπορεί να παράσχει προστασία έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Θα μας πάρει λίγο χρόνο ακόμη να μπορέσουμε να καθορίσουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται στις ωφέλιμες αυτές επιδράσεις στην μνήμη. Πάντως ένα είναι ξεκάθαρο, ότι τα γνωστικά οφέλη από την μακροχρόνια έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πραγματική, διότι τεκμηριώθηκαν μέσω πειραμάτων τόσο στα φυσιολογικά όσο και στα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια», τονίζει ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη από την έκθεση του εγκεφάλου στο κινητό τηλέφωνο χρειάστηκαν μήνες για να τεκμηριωθούν, γεγονός που ίσως ισχύει και για τον άνθρωπο και μπορεί να μεταφράζεται σε πολλά χρόνια.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να είναι αποτελεσματικός μη επεμβατικός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, χωρίς μάλιστα την αναγκαιότητα των φαρμάκων.

Όπως προαναφέραμε, ο Δρ Αρεντας και οι συνεργάτες του τώρα πειραματίζονται με διάφορες ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες και μήκη ώστε να παράγουν ταχύτερο και μεγαλύτερο γνωστικό όφελος.

Ο Δρ Τσουανχάι Κάο που συμμετείχε επίσης στην ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι «εφόσον η παραγωγή και συσσώρευση του β-αμυλοειδούς συμβαίνει κατά τον τραυματισμό του εγκεφάλου, ειδικά σε στρατιώτες που υπηρετούν στο πεδίο της μάχης, η θεραπευτική επίδραση των ευρημάτων μας μπορεί να επεκτείνεται πολύ πέραν της νόσου Αλτσχάιμερ».

Αν και οι μελέτες που σχετίζουν τον αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ με τα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από τις τηλεφωνικές γραμμές δεν αμφισβητούνται ο ερευνητής εξηγεί ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαφέρουν επειδή μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία όπως η αύξηση της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η ομάδα του Δρ Αρεντας διενήργησε και αυτοψίες στα πειραματόζωα και δεν εντόπισε στοιχεία μη φυσιολογικής εγκεφαλικής ανάπτυξης στα τρωκτικά που έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ και αφού είχε προηγηθεί η πολύμηνη έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Επίσης φυσιολογικά ήταν και τα μείζονα περιφερικά όργανα όπως το ήπαρ και οι πνεύμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.