BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα


Αντισυνταγματική έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο την έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα την οποία επέβαλε στις αρχές του χρόνου η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το υπουργείο Οικονομικών είναι εκ του νόμου υποχρεωμένο να ασκήσει όλα τα ένδικα μέτρα. Έτσι θα γίνει έφεση. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει καταδικαστική αμετάκλητη απόφαση για το Δημόσιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας τότε θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους από τους 128.000 υπόχρεους κατέβαλαν την εισφορά, διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές.

Τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα που σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα επιστραφούν υπολογίζονται σε 274 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ περίπου.

Επίσης από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν χθες ότι μεταξύ της έκτακτης εισφοράς σε φυσικά πρόσωπα και αυτής που επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση στις ισχυρές κερδοφόρες επιχειρήσεις υπάρχει μία σημαντική διαφορά.

Η πρώτη επιβλήθηκε το 2009 αναδρομικά για εισοδήματα που είχαν αποκτηθεί κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος δηλαδή πριν από 1η Ιανουαρίου 2008 και γι΄ αυτό προέκυψε η καταδικαστική απόφαση ενώ η δεύτερη επιβάλλεται στα κέρδη της τελευταίας χρήσης δηλαδή του 2008.

Να υπενθυμίσουμε πως η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε σε 128.000 φυσικά πρόσωπα με συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ το 2007. Η εισφορά ήταν κλιμακωτή , ξεκινώντας από τα 1.000 ευρώ και φθάνοντας τα 5.000 ευρώ. Τα έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται στα 274 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.