Το ελληνικό (οικονομικό) πρόβλημα είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει μπροστά της για λύση η ευρωζώνη, αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεση για τη ζώνη του ευρώ που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν. Η ύφεση έχει τελειώσει στην Ευρώπη-παρατηρεί επίσης- με εξαίρεση την Ελλάδα και ελάχιστες ακόμη χώρες.
Χαρακτηρίζει όμως την Ελλάδα ως «πηγή σοβαρής ανησυχίας» εξαιτίας των δημ. ελλειμμάτων και του δημ. χρέους της αναφέροντας, για πρώτη φορά σε μια τόσο επίσημη κοινοτική έκθεση, ότι οι φόβοι για την ελληνική οικονομία έχουν συμβάλλει στην διολίσθηση του ευρώ. Για την Κομισιόν η χώρα μας συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στις χώρες-μέλη αν δεν καταφέρουν εξυγιάνουν με γρήγορους ρυθμούς τα δημόσια οικονομικά τους ενώ η Ένωση προχωρεί για να τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης.
Κατά την άποψη της Κομισιόν και το 2010 θα είναι μια χρονιά μεγάλης αβεβαιότητας με αμφίβολη ακόμη την πλήρη ανάκαμψη.
«Σε ένα τέτοιο (οικονομικό και νομισματικό) περιβάλλον- γράφει στην έκθεση της η Επιτροπή- για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των αγορών είναι απαραίτητη η τήρηση μιας αξιόπιστης, συνεπούς και προβλέψιμης οικονομικής πολιτικής». Και για να επιτευχθεί αυτό, η Κομισιόν αναφέρει ως πρώτη προτεραιότητα για όλους την «κατά γράμμα» τήρηση των συστάσεων της (σ.σ. που θα διατυπώσει για την Ελλάδα μετά την υποβολή από αυτήν του Προγράμματος Σταθεροποίησης της Οικονομίας της, τον Ιανουάριο) για τη μείωση των δημ. ελλειμμάτων. Στην ίδια πάντα έκθεση της υπογραμμίζει, αναφορικά με τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους, ότι δε μπορούν να υπάρξουν διλλήματα ή εναλλακτικά σενάρια. Και τούτο διότι «η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών είναι απαραίτητη για την επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας και, εννοώντας προφανώς και κατά κύριο λόγο την ελληνική οικονομία,τονίζει ότι «είναι επείγουσα η άμεση εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η Κομισιόν γράφει στην έκθεση της ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν «όπως αποδεικνύουν οι έντονες αντιδράσεις των αγορών» και σ' αυτή τη συλλογιστική εντάσσονται και «οι εμπειρίες της Ελλάδας που συνιστούν πηγή έντονης ανησυχίας…»
Από την ίδια έκθεση φαίνεται ότι η χώρα μας, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο είναι οι τρεις χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ύφεση, με την Ελλάδα να παραμένει στη κορυφή του πίνακα των χωρών που οι οικονομίες τους χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» λόγω του μεγάλων και επιδεινούμενων επιβραδύνσεων της οικονομίας από το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Η Κομισιόν, αναφερόμενη γενικότερα στην οικονομική πορεία της Ένωσης, εξηγεί ότι η λήξη της ύφεσης και οι διαγραφόμενες ελπίδες ανάκαμψης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες-μέλη. Και υπογραμμίζει την ανάγκη (σ.σ. για τις υπό ανάκαμψη χώρες και όχι για την Ελλάδα που πρωτεύει η δημοσιονομική εξυγίανση της) αυτά τα μέτρα να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και το 2010 επειδή ακριβώς η ανάκαμψη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αλλά και αν ακόμη ήταν βέβαιη αυτή θα κινηθεί με αργούς ρυθμούς καθώς και ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στις αγορές εργασίας θα παραμείνουν σοβαρότατες. Συνδέει δε η Κομισιόν την αβέβαιη ακόμη ανάκαμψη με την συνεχιζόμενη επιδείνωση της ανεργίας επισημαίνοντας ότι αυτή θα ξεπεράσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 10% του ενεργού πληθυσμού καθώς και ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα στήριξης της απασχόλησης από πολλές κοινοτικές χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.