BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Der Spiegel: «Ελληνική τραγωδία»


Mε τίτλο «Ελληνική τραγωδία» το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει άρθρο για την κρίση της ελληνικής οικονομίας. Και η FAZ αναφέρεται στο δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου...

Στο εκτενές άρθρο του περιοδικού Der Spiegel διαβάζουμε στην εισαγωγή: «Σε Βερολίνο και Βρυξέλλες εντείνονται οι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα των ελλειμμάτων χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό. Αν δεν γίνει κάτι, τότε η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες».
Στο άρθρο ο συντάκτης Wolfgang Reuter επισημαίνει: "Οι κερδοσκόποι στα χρηματιστηριακά τμήματα των τραπεζών περίμεναν την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: Έχει η Ελλάδα ή όχι τη στήριξη των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται; Όσο καθυστερούσε η απάντηση τόσο περισσότερο έπεφταν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων. Η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ήταν ωστόσο σαφής: αν μια χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε αυτό αφορά όλα τα μέλη. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστεί πως η Ένωση μπορεί να παρέμβει στην πολιτική των χωρών-μελών που έχουν υπερβολικά υψηλά ελλείμματα».
"Είναι σαφές", συνεχίζει το περιοδικό Der Spiegel, "ότι δεν είναι δυνατή η αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ακόμα κι αν η χώρα έγινε μέλος με πλαστά στοιχεία. Διότι αν η ΕΕ δεν κάνει τίποτα την ώρα που μια χώρα κηρύσσει πτώχευση, τότε απειλείται ολόκληρη η Ευρωζώνη. Ήδη η εταιρία αξιολόγησης Standard & Poor έχει συμπεριλάβει την Ισπανία στον κατάλογο των χωρών που απειλούνται με υποτίμηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία κινδυνεύουν επίσης να πέσουν στη δίνη των υψηλότερων ελλειμμάτων. Προβλήματα με το δημοσιονομικό έλλειμμα των 175 δις στερλινών αντιμετωπίζει ωστόσο εντός ΕΕ, αλλά εκτός ευρώ και η Μεγάλη Βρετανία".
Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας εμφανίζονται σύμφωνα ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βοηθήσει, μιας και αυτό θα καθιστούσε το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας κείμενο χωρίς αξία και δίχως καμία επιρροή στο παρόν και το μέλλον.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται "να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά"Το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τονίζει ότι «το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ιρλανδίας ή της Μεγάλης Βρετανίας. Το πρόβλημα είναι η απώλεια της αξιοπιστίας», επισημαίνει ο κύριος Παπακωνσταντίνου.
Τι κάνει η νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης είναι το εύλογο ερώτημα που έθεσε ο Γερμανός δημοσιογράφος: «Το πρόβλημα είναι η διόγκωση του κρατικού μηχανισμού", απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. "Για κάθε έναν υπάλληλο που έβγαινε στη σύνταξη προσλαμβάνονταν επί χρόνια δύο νέοι. Αυτό το σταματήσαμε», διαβεβαιώνει ο κύριος Παπακωνσταντίνου και προσθέτει ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων».
Το δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου
Εν ανομονή μέτρων μείωσης των ελλειμμάτωνΣτον δύσκολο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο κύριος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών αναφέρεται σε σχόλιό της και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Ο νέος υπουργός ήταν εκείνος που έπρεπε να ανακοινώσει, ούτε ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ότι το ελληνικό έλλειμμα δεν βρίσκεται στο 6%, αλλά στο 12% ή στο 13%. Η είδηση εξόργισε τους εταίρους διότι τέτοιου είδους εκπλήξεις από την Ελλάδα έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν έκπληξη". Ο συντάκτης του άρθρου Michael Martens επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ, που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα εντατικούς ρυθμούς διακυβέρνησης, προτίθεται να αντιμετωπίσει την απώλεια αξιοπιστίας με ένα νέο νόμο που θα εγγυάται την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από την πολιτική εξουσία. Το άρθρο παραθέτει λεπτομερές βιογραφικό του υπουργού Οικονομικών ξεκινώντας από το διάσημο London School of Economics και φθάνοντας στην πιο δύσκολη αποστολή που θα μπορούσε να αναλάβει υπουργός στην κυβέρνηση Παπανδρέου: την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας έναντι των εταίρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.