Συνεχίζονται εκτεταμένες αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των διογκωμένων δημοσιονομικών προβλημάτων.
Η εφημερίδα «New York Times» αναφέρεται στα μέτρα της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένονται να αυξηθούν και να ενταθούν «εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», με τη συμπερίληψη μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2010.
Στο δημοσίευμα φιλοξενείται η άποψη του Σάιμον Τίλφορντ, επικεφαλής στο Center for European Reform στο Λονδίνο, ότι «αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να δω με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει μια δημοσιονομική ανάταξη, χωρίς κάποιο είδος δημοσιονομικής κρίσης».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «η δεινή οικονομική κατάσταση προκαλεί το ερώτημα τί πήγε στραβά σε μία χώρα που κάποτε θεωρείτο πρότυπο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απολαμβάνοντας 15 χρόνια διαρκούς ανάπτυξης, και η οποία διήνυσε τεράστια απόσταση κατορθώνοντας να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».
Επίσης, γίνεται αναφορά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch και στο πρόβλημα της «ενδημικής διαφθοράς και εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη χώρα», το οποίο «ομολογεί και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται «η κρίση αξιοπιστίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπου, η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, αντιμετωπίζεται ως διεφθαρμένη και ελάχιστοι άνθρωποι έχουν προσδοκίες από το κράτος», ενώ επισημαίνεται ότι «ένας στους τέσσερις Έλληνες απασχολείται σήμερα στο δημόσιο, αποτέλεσμα δεκαετιών δημοσίων προσλήψεων».
Τέλος, η κατάσταση του ασφαλιστικού προβλήματος χαρακτηρίζεται «ωρολογιακή βόμβα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.